Gárdaavató: az egyházak vizsgálódnak is, meg nem is

Felekezete válogatja, hogy indult-e vizsgálat a Magyar Gárda zászlaját megáldó egyházi személyekkel szemben. Az egyházak már az esemény napján közölték, hogy a szélsőjobbos rendezvényen közreműködő pap és két lelkész engedély nélkül, a saját nevében cselekedett, de következményekkel - már amennyiben lesznek - csak a református Csuka Tamásnak kell számolnia.

A volt tábori püspök, nyugalmazott dandártábornok ellen egyszerre két vizsgálat is folyik: egyiket a dunamelléki református egyházkerület, a másikat a honvédelmi miniszter indította. Az evangélikusok hangsúlyozták, hogy elutasítanak "minden olyan jelképet, viseletet, szóhasználatot, ráutaló magatartást, mely akár a legkisebb mértékben is a nemzetiszocialista és hungarista mozgalmak nemtelen hagyományaira utal", ugyanakkor a Magyar Gárda megalakulásában segédkező lelkésznő, Bálintné Varsányi Vilmával szemben az egyház nem tett lépéseket. Hafenscher Károly szóvivő elmondása szerint továbbra is irányadó az a közlés, hogy az "egyház törvényei lehetővé teszik lelkészei számára a politikai közéletben való részvételt, mind a jobb-, mind a baloldalon. E lehetőséggel több lelkészünk is él. Az egyházvezetés közéleti állásfoglalásai csupán orientálják, de nem kötelezik a lelkészeket."

A katolikusok esete kicsit bonyolultabb. A püspöki kar titkára állította, hogy a gárdaavató szertartáson zászlót szentelő Dévényi Ferenc papnak nincs egyházi beosztása, ő maga ellenben egy budapesti kápolnát jelölt meg szolgálati helyéül. Annyit lehet tudni róla, hogy negyvenéves is jócskán elmúlt már, amikor az ezredfordulón pappá szentelték Szegeden, és elméletileg most is a szeged-csanádi egyházmegye papjai között tartják nyilván.

Ebből még nem derül ki, hogy pontosan milyen tisztségben, mit csinál Budapesten? Próbáltunk felvilágosítást kérni a leginkább illetékestől, Dévényi Ferenctől, de ő elzárkózott a nyilatkozattól. A szegedi püspöki hivatalban sem mondtak sokat, csak annyit: a zászlószentelés miatt - tekintettel arra, hogy a pap magánszemélyként járt el - nincs vizsgálat, egy korábbi, nem részletezett ügyben viszont kánonjogi eljárás indult vele szemben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.