Százmillió a valóságra

Tizenöt-húsz jó minőségű, külföldön is terjeszthető, új dokumentumfilm készülhet el abból a százmillió forintból, amelyet a Duna Televízió (DTV) és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) "adott össze". A két cég honlapján már olvasható a pályázat részletes szövege.

Korábban az MMK az Országos Rádió- és Televízió Testülettel próbált közös pályázatokat indítani, az együttműködés azonban leállt. (Az ORTT saját pályázatait pénzeli.) Legutóbb a közalapítvány a televíziókat kereste meg, és egyelőre a DTV vállalta, hogy hozzájárul egy közös kiíráshoz. A DTV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány 42 milliót, a DTV 8 milliót és az MMK 50 milliót tett a közös alapba. A támogatók a rendszerváltást követő társadalmi változásokról készülő műveket várják. A kiírás összegéből 12 milliót meghívásos pályázatra különítettek el, ebből jeles alkotók munkáit finanszírozzák. A pályázatokat október 15-ig kell beadni, a döntés november végéig várható.

Cselényi László, a DTV elnöke fontosnak nevezte, hogy nem pártok által delegált kurátorok döntenek a támogatott művekről, hanem szakemberek. A kiválasztásnál előnyt élveznek a televíziós műsorrendbe könnyen beilleszthető 26, illetve 55 perces munkák, amelyeket angol nyelvű fölirattal látnak el. Az új műveket műsorára tűzi a DTV. Grunwalsky Ferenc MMK-elnök szerint jogi akadályokat kellett elhárítani, hogy eleget tegyenek az üvegzsebtörvénynek, és művészileg is ösztönző legyen a kiírás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.