Hegyi Gyula: gyalázatos a verespataki aranybánya igazgatójának vádja

Szánalmasnak és gyalázatosnak nevezte Hegyi Gyula EP-képviselő, hogy Alan R. Hill, a verespataki aranybánya-beruházás igazgatója szerdán egy bukaresti előadásában kijelentette: magyar revizionista törekvések állnak a verespataki beruházás ellenzése mögött.

 

A Barbadoson bejegyzett cég illetékese a szerint a magyar kormány és magyar politikusok azért akarják megakadályozni a beruházást, mert nem akarják, hogy "a magyarok aranya a románokhoz kerüljön".

Hegyi Gyula elítéli a vállalatvezető "magyarellenes indulatokat keltő, hazug rágalmait". Szerinte Hill a román kormány jelenlegi instabilitását akarja kihasználni a szennyező beruházás megvalósítása érdekében. Előadásában a beruházó - hívta fel a figyelmet a szocialista párti EP-képviselő - kijelentette: legfőbb bizonyítéka a magyar szándéknak, hogy a beruházást ellenző helyi civil szervezet támogatói mögött megtalálható a magyar születésű Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Intézete.

A magyar EP-képviselő szerint a térség sovinisztáinak közös jellemzője a Soros-fóbia, de ez az első eset, hogy egy nyugati üzletember is csatlakozik az ostoba rágalmakhoz.

Hegyi Gyula kijelentette, hogy a nagybányai katasztrófát okozó bányához hasonló, annál 40-szer nagyobb beruházásnak több környezetvédelmi engedélye is hiányzik.

"Maga a beruházás több uniós jogszabályt is sértene, a beruházás ellen a Román Tudományos Akadémia és a Román Ortodox Egyház is tiltakozott, ezért felháborító, hogy revizionista törekvésnek próbálja beállítani a folyóinkat és a román környezetet szennyező beruházás elleni küzdelmet" - szögezte le. Egyúttal sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a román szenátusban a jobboldali képviselők ellenszavazatai miatt nem kapott többséget az a javaslat, amely egyszer és mindenkorra betiltotta volna a ciános aranybányászatot Romániában.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.