GMO-ellenes Greenpeace akció a Duna-deltában

Greenpeace aktivisták szerda reggel karantén alá vették a  Duna–deltában található Braila szigetét az ott talált illegális génmódosított szója- és kukoricaültetvények miatt.

Az Európai Unióban illegális a génmódosított szója termesztése, román törvények szerint pedig tilos a génmódosított kukorica (MON810) termesztése is. A Greenpeace követelte a román kormánytól és az Európai  Bizottságtól, hogy azonnal számolják fel, és maradéktalanul semmisítsék meg a környezetre káros és az egészségre kiszámíthatatlan kockázatot jelentő génmódosított ültetvényeket.

A békés megmozdulás reggel nyolc órakor kezdődött és jelenleg is zajlik. Harminc Greenpeace aktivista szerte Európából irányítása alá vette a sziget kompkikötőjét, és felállított egy ’génszennyezés fertőtlenítő állomást’. A román, magyar, osztrák, holland, francia, lengyel, svájci és görög aktivisták minden kimenő vízi, illetve szárazföldi járművet fertőtlenítenek és a génmódosított növényeket szállító autókat és kompokat átadják a román hatóságoknak. Egy óriási transzparens függ a sziget bejáratánál: Stop GMO!

"Meg kell védenünk Romániát és a környező országokat a génszennyezéstől, ezért van szükség karanténra. Nem ez az első eset, hogy a Greenpeace illegális GMO ültetvényeket talált Romániában" - mondta el Gabriel Paun, a Greenpeace román kampányfelelőse. "Itt az ideje, hogy a román kormány és az EU megakadályozza, hogy Romániában törvénytelenül veszélyeztessék az emberek egészségét és a környezetünket."- tette hozzá.

A nemzetközi környezetvédő szervezet arra is figyelmeztet, hogy a Monsanto MON810 génmódosított kukoricafajtáit 332 hektáron termesztik Romániában. Ez azonban illegális, mivel a biotechnológiai cég elmulasztotta bejelenteni termesztési szándékát a román hatóságoknál, pedig erre a román törvények kötelezik.
A Greenpeace felszólította a román hatóságokat és az Európai Bizottságot, hogy azonnal fertőtlenítsék a környezetet és az élelmiszerláncot a GMO szennyezésektől és olyan intézkedéseket hozzanak, amelyekkel hasonló botrányok a jövőben kiküszöbölhetők. A zöld szervezet továbbá hangsúlyozza, hogy csak a GMO-k  termesztésének és importjának tilalmával lehet megvédeni a mezőgazdaságot és az élelmiszerláncot a génmódosítás kockázataitól.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.