Fejlesztéspolitika "stabil bázison"

Félig kormányzati, félig civil szervezet lehet az MSZP egyik, Szili Katalin vezette munkacsoportja által javasolt Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa. A testület egyszerre lehet segítője és ellensúlya a kormány fejlesztéspolitikai kabinetjének.

A Szili Katalin vezette Fenntartható Fejlődés Munkacsoport nemzeti tanács felállítását javasolja a szocialista pártnak. Erről az MSZP hét végi tapolcai frakcióülésén várható vita - értesült a Népszabadság. A csoport egy olyan testület létrehozására tesz javaslatot, amely a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje mellett, de annál szélesebb körből gyűjti az elképzeléseket. Az uniós fejlesztési programok végrehajtását, az uniós támogatások lehívását segítené. Az egyik elképzelés szerint a kancellária struktúráján belül kapna helyet. (Ebben az esetben azonban ellenzéki delegált nem lenne tagja a testületnek.) A Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsának (FFNT) tevékenysége a gazdaság, a társadalom, a környezet és a politika kérdéseire terjedne ki. Szanyi Tibor, a munkacsoport helyettes vezetője lapunknak elmondta: a tervezet egyik változatában a kormány mellett a politikai pártok is delegálhatnának tagokat, és tisztségviselők lennének "tekintélyes közéleti befolyással bíró" szakemberek, üzletemberek is. Szanyi elmondta, hogy a kormánynak már el kellett volna készítenie Brüsszel számára a "fenntartható fejlődés stratégiai tervét", ennek azonban egyelőre csak a vázlata van meg, az intézményi háttere is hiányzik. Az FFNT lehetne a program egyik vezető intézménye, amelynek munkáját - a kidolgozók szerint - a parlamenti frakciók hasonló munkacsoportjaiból alakuló ad hoc bizottság is segíthetné. Az elképzelés szerint a tanács egyfajta szűrőként vizsgálná és hagyná jóvá a kormányzati fejlesztéseket. Szanyi Tibor hozzátette: "nem ellensúlyról van szó, mi a fejlesztéspolitika bázisát szeretnénk stabilabb alapokra helyezni ezzel".

A Szili Katalin vezette Fenntartható Fejlődés Munkacsoport másik javaslata már a parlament előtt van; a "jövő nemzedék ombudsmanjáról" várhatóan az ősszel megkezdődik az érdemi vita. Ahogyan az FFNT terve, az ombudsmani javaslat sem élvez teljes támogatottságot a frakcióban, az erről szóló vitára várhatóan a tapolcai kihelyezett ülésen kerül sor.

Nem a Fenntartható Fejlődés Munkacsoport az egyetlen, amely az MSZP frakcióján belül a fejlesztéspolitikai tervek integrálásán dolgozik. A Népszabadság úgy tudja, hogy Suchman Tamás, volt privatizációs miniszter is javaslattal készül a frakcióülésre. Egyfajta együttműködési hálót szeretne kiépíttetni a szocialista parlamenti képviselők és a kistérségek, regionális fejlesztési tanácsok, önkormányzatok vezetői között. Az alapgondolatot az - a szocialista frakcióban régóta felvetett - kritika adta, mely szerint a frakciótagokat egyéni választókörzetükben, lakóhelyükön rendre jogosan (és/vagy jogtalanul) elmaradt fejlesztésekért, meg nem valósult programokért vonják felelősségre a polgárok. Hogy a képviselőnek is lehetősége legyen a saját körzetét érintő projektek végrehajtásának felügyeletére - Suchman programja szerint - együttműködési hálót kell kialakítani helyi szinten az ellenzéki politikusokkal együttműködésben. A szocialista frakción belül mindenki kapna egy adott kistérséget, majd a helyi képviselőcsoporttal együttműködve "problématérképet" készítenének, amely meghatározná: hol, melyik fejlesztési program akadozik és miként gyorsítható fel. Nem lobbitevékenységről és káderpolitikáról van szó, hanem a már elfogadott fejlesztési programok ellenőrzéséről. Lapunk megkereste Suchman Tamást, aki a javaslatról egyelőre nem kívánt részletesen nyilatkozni, mondván elképzelésének részleteit előbb saját frakciótársaival osztaná meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.