Három ország, közös természetvédelmi park

Magyarország, Horvátország és Szerbia közös természetvédelmi parkot akar létrehozni, mintegy 600 négyzetkilométeres területen. A tervről tegnap folytatott megbeszélést a három állam köztársasági elnöke a Baranya megyei Kölked község határában, a Duna árterén. Sólyom László, Stjepan Mesic és Borisz Tadics a helyszínen tartott sajtótájékoztatón egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a három ország találkozásánál lévő, vizekben, védett növényekben és állatokban gazdag terület megóvása közös érdekünk.

Sólyom László hangsúlyozta: bízik benne, hogy a majdani parkban a három nemzet polgárai szabadon mozoghatnak, mindez erősíti a bizalmat az érintett államok között. Stjepan Mesic annak a reményének adott hangot, hogy hazája és Szerbia hamarosan tagja lehet az Európai Uniónak, és a természetvédelmi parkban megvalósíthatják az unió szigorú tájvédelmi szabályait. Borisz Tadics azt javasolta: a három ország kössön együttműködési szerződést, amelyben vállalják, hogy közösen lépnek fel a természeti csapások elhárítása érdekében.

A nyolcvanas években egyébként Magyarország és Jugoszlávia már tervezte egy közös tájvédelmi körzet létrehozását. A kilencvenes években azonban a délszláv háború meghiúsította ezt az elképzelést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.