Prága bejelentette igényét a 2016-os olimpia megrendezésére

Prága hivatalosan bejelentette igényét a 2016-os nyári olimpiai játékok megrendezésére. Az erről szóló nyilatkozatot kedden írta alá Pavel Bém, prágai főpolgármester, valamint Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke.

Prága most ezt a hivatalos nyilatkozatot elküldi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Lausanne-ba. Ez az első kötelező formális lépés annak igazolására, hogy a cseh főváros igényli a 2016-os nyári olimpia megrendezésének a jogát.

Prága mellett eddig Chicago, Rio de Janeiro, Tokió, Baku és a katari Doha jelentette be hivatalosan igényét a csúcseseményre. Az érdeklődő városok hivatalos jegyzékét szeptember 13-án hozza nyilvánosságra a NOB. A játékok rendezőjéről véglegesen 2009 októberében döntenek Koppenhágában.

A cseh közvélemény és Prága lakossága is megosztott az esetleges olimpia ügyében. Felmérések szerint nagyjából egyforma azok aránya, akik támogatják, illetve akik elutasítják az ötletet.

"Tudatosítjuk, hogy Prága esélyei jelenleg minimálisak" - mondta kedd reggel a közszolgálati televízióban Milan Jirásek. Megjegyezte: ha azonban valamikor a jövőben Prága valóban olimpiai város akar lenni, akkor ezt a lépést meg kell tennie. Úgy vélte: ha Prága mégis megkapná a rendezési jogot, akkor meg tudna birkózni a feladattal.

"Fel vagyunk készülve erre az eshetőségre is. Bár minden nagyon feszült lenne, biztos vagyok abban, hogy Prága már 2016-ban kész lenne az olimpia megrendezésére" - szögezte le a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke.

Prága a hatvanas évek végén egyszer már mérlegelte, hogy rendezzen-e nyári olimpiát. A téma azonban lekerült a napirendről az után, hogy Csehszlovákiát 1968 augusztusában lerohanta a Varsói Szerződés öt országának hadserege.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.