Egy iskola, amelyik minden pénzt megér

Újranyitottak egy három évvel ezelőtt bezárt általános iskolát Nógrád megyében. Miközben országszerte iskolákat vonnak össze, és a jobban finanszírozott iskolatársulásokra váltanak az önkormányzatok, Somoskőújfaluban azt mondják, nekik ez minden pénzt megér.

A magyar-szlovák határ mentén fekvő Somoskőújfaluban több mint százötven éven át működött iskola. Salgótarján önkormányzata 2004-ben - költségvetési okokból - egy másik külterületi iskolával együtt bezárta, s az ott tanulókkal a meglévő nagyobb iskoláit töltötte fel. Az akkor még a nógrádi megyeszékhelyhez tartozó, 2300 lelkes falu lakossága akkor ez ellen a döntés ellen számos demonstrációt tartott: tüntettek a város főutcáján, a városházán, s még oktatási szakértőket is fogadtak, hogy tanulmányokkal igazolják az iskolájukhoz való ragaszkodás ésszerűségét. Egy országos oktatásügyi konferenciát is szerveztek a kisiskolák jövőjének megvitatására.

Amikor Salgótarján önkormányzati képviselői ennek ellenére nem változtattak az álláspontjukon, a somoskőiek a Parlament elé vonultak, majd kezdeményezték a Salgótarjántól való elszakadást. A település helyi népszavazással döntött az önállóságáról. Itt a többség a leválás mellettt voksolt, azzal érvelve: inkább élnek egy rendben tartott faluban, mint egy megyei jogú város elhanyagolt peremkerületében.

Tavaly ősszel saját önkormányzatot alapítottak, s most - alapítványi formában - újranyitották a három éve bezárt iskolájukat. Festettek, parkettáztak, engedélyek után jártak. Lichner András polgármester azt mondja: nekik az iskola minden pénzt megér. Az idén nyolcmillió forintot különítettek el az intézmény működtetésére a 192 millió forintos költségvetésükben. Néhány év múlva 20-25 millióra lesz szükségük. Támogatókkal - állítja a polgármester - előteremtik majd ezt az összeget. Most két osztályt indítanak felmenő rendszerben: az elsőbe tizenöt, a másodikba tíz gyereket írattak be a szüleik.

Arra a kérdésre, hogy mit is nyernek az önálló iskolával, Murányi Sándor alpolgármester - aki elismert pedagógus, egy fogyatékos, illetve sérült gyermekeket oktató intézmény igazgatója - azt mondja: az önbecsülésüket kapják vissza. Somoskőújfalu ugyanis a negyedik legnagyobb lélekszámú nógrádi falu, s a 130 nógrádi település közül lélekszámot tekintve a tizedik. - Nagy baj lenne, ha nem tudnánk egy iskolát fönntartani - teszi hozzá.

Az iskolanyitás feltételeit csak egy már működő intézmény, a művészeti iskolát fenntartó Hibó Tamás Művészeti Alapítvány jóvoltából tudták teljesíteni. A falu szülöttéről, Krepuska Géza orvosprofesszorról elnevezett iskola így egy általános művelődési központ részét képezi. Paróczai Csaba, az alapítvány által működtetett, Salgótarjánban lévő Cogito Általános Művelődési Központ - az iskola mellett óvodát, könyvtárat és művelődési házat üzemeltető intézmény - igazgatója elmondta: Somoskőújfaluban a környezettudatos szemléletre alapozott nevelési programra építenek, s szeretnék idővel akár szakképesítéshez is jutatni majd a gyerekeket.

Most két osztályt indítanak: az elsőbe tizenöt, a másodikba tíz gyereket írattak be
Most két osztályt indítanak: az elsőbe tizenöt, a másodikba tíz gyereket írattak be
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.