Kisbér: a lovarda megújult, de nincs benne élet

A Komárom-Esztergom megyei Kisbéren tavaly decemberben hivatalosan is átadták a hajdani királyi lovarda felújított épületegyüttesét. Az újjávarázsolt műemlék és környezete azonban hiába szép: nincs benne élet. A kisbéri polgármester azt reméli: működtetését rövidesen megkapja az önkormányzat.

Kisbér önkormányzata a Kincstári Vagyonigazgatósággal aláírt szerződés alapján közösen, PHARE-pályázat segítségével újíttatta fel a város híres műemlék épületegyüttesét, a volt Magyar Királyi Lovardát. Az 500 milliós beruházás nyomán megújult Közép-Európa legnagyobb, 20 méteres fesztávolságú, fedett lovardája. Az épületet alkalmassá tették színházi előadások, hangversenyek rendezésére is, az egykori istállók helyén korszerű bokszokat hoztak létre, a melléképületekben pedig wellnessközpont, uszoda, szauna létesült.

A nagyközönség nem érti a történteket. Azt ugyan tudják, hogy tavaly decemberben megtörtént a létesítmény hivatalos átadása. Az ünnepélyes szalagátvágás óta sokan várják, hogy a létesítményeket birtokba vehessék, de erre azóta sem került sor. A wellnessközpontban, az uszodában nincs élet, miként a felújított lovardában sem.

Udvardi Erzsébettől, a kisbéri polgármestertől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár a próbaüzemre az idén februárban sor került, az akkor fellelt hiányosságok pótlása - különösen az ÁNTSZ által kifogásolt hibák kijavítása - késlelteti a végleges átadást. A több hónapos használatbavételi eljárás azonban Udvardi Erzsébet szerint egy ilyen létesítmény, ekkora beruházás esetében nem szokatlan.

Az ÁNTSZ Komárom-Kisbéri Kistérségi Intézetének szakterületi munkatársa, Papp Imréné azt mondta: a létesítmény állapotára jellemző, hogy az ÁNTSZ közegészségügyi szempontból nem járult hozzá a használatbavételhez. Mint megtudtuk, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal székesfehérvári irodája által június végére összehívott, úgynevezett használatbavétel előtti helyszíni bejáráson az ÁNTSZ jelenlévő munkatársa több kirívó közegészségügyi hiányosságra, építészeti és kivitelezési problémára is felhívta a figyelmet. Abban a szárnyban például, ahol a wellnessrészleget helyezték el, olyan sok volt a szabálytalanság, hogyha így maradna, komoly fertőzésveszéllyel kellene számolnia az üzemeltetőnek.

Az ingatlan működtetésére a kisbéri önkormányzat is jelentkezni kíván. Udvardi Erzsébet a szakhatósági vélemények ellenére bizakodó: az idén ősszel szeretnék megnyitni a létesítményeket a közönség előtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.