A bennünk élő Dolina

Talán nemcsak az őszbe forduló idő, meg az alacsony helyár miatt mentek telt házakkal a Moziünnep hétvégi vetítései. Úgy látszik, az idei kánikula sokakat kiéheztetett a mozis újdonságokra. Szerencsére van belőlük bőven, kilenc alkotás látható premier előtt. Köztük négy magyar film: Fliegauf Benedek locarnói fődíjas Tejútja (a közönség második vetítést is kiharcolt neki), Novák Erik Zuhanórepülése, továbbá Tóth Tamás Farkas és Kamondi Zoltán Dolina című filmje.

A pesti Művész moziban zsúfolásig megtelt a Dolina vetítőterme. Kiderült, Kamondi nyugtalanító látomásának közönsége húszas-harmincas éveikben járó fiatalok és kisebb számban az érettebb korosztály tagjai. A Dolina a diktatúra látható és láthatatlan szorításában vergődő, kiszolgáltatott emberek világáról szól. Modellszerűen, de valódi történet hús-vér figuráinak megelevenítésével. Ahogyan Bodor Ádám alapul szolgáló kisregényében, Az érsek látogatásában olvashatjuk.

Mint a vetítés utáni közönségtalálkozón kiderült, a cselekmény helyszínét, Bogdanski Dolinát sokan Erdély különböző vidékeire helyezik, holott ez a szomorú városka nem létezik. Jóllehet, bárhol lehetne. Vagy lehetett volna, mert a történet ideje sem egyértelmű. A beszélgetésben a rendező elmondta, ahogy a múltban előfordult, úgy most is létezik, de sajnos, a jövőben is elképzelhető olyan helyzet, amelyben egy csoport (a Dolinában például pappá átvedlett katonákból álló rend) maga alá gyűri a társadalmat. Érvényteleníti az addigi szabályokat, és az emberek többségének egyetlen törekvése a túlélés marad, méghozzá mindenáron. Kamondi úgy véli, Európa keleti felében olyan mély nyomokat hagytak a huszadik századi diktatúrák, hogy fennáll az újabb dolinák kialakulásának veszélye, ez csak sokára, több nemzedékváltás után csökkenhet.

A filmnek két főszereplője van, az olasz Adriano Giannini (a híres színész, Giancarlo Giannini fia) és Molnár Piroska. A Giannini által megformált figura, Gabriel Ventuza Olaszországból érkezik Dolinába, szülőföldjére, hogy itt eltemetett apjának hamvait elvigye. Ám az itteni világ pillanatok alatt beszippantja, és nem ereszti. Molnár Piroska egy helyi leszbikus üzletasszonyt alakít, Colentina Dunkát, aki több szálon is összefonódik az éppen aktuális hatalommal. Bonyolult jellem, de a színésznő szerint éppen ettől csodálatos ez a szerep. Tegyük hozzá, kulcsszerep, amellyel szinte a hátán viszi végig a produkciót. Nagy tapsot kapott érte.

Kifelé menet a vetítőteremből valaki megjegyezte: jó a rendezőnek, mert filmjével kibeszélheti magából a szorongásait. De arról is forgatnia kéne, mit tegyünk, hogy többé ne lehessen Dolina.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.