"Nincs Berlin-Moszkva-tengely"

Az állomáshelyére való kiutazása előtt a kormányfővel és a miniszterekkel folytatott beszélgetéseken semmi sem utalt rá, hogy bármilyen más reláció a háttérbe szorítaná a magyar-amerikai kapcsolatokat - mondta Somogyi Ferenc.

Magyarország új washingtoni nagykövete, korábbi külügyminiszter az amerikai fővárosban dolgozó magyar újságírókkal találkozva kijelentette, nem tapasztalja semmiféle "Berlin-Moszkva-tengely" kialakulását. A HVG-ben megjelent feltételezésre reagált ezzel, hogy "az eddig preferált angolszász vonal helyett újabban mintha valamiféle német-orosz tengelyhez igazodna" a magyar külpolitika.

Somogyi szerint Magyarország és Amerika kapcsolatai jók, és nem tekinthető visszaesésnek, ha valamelyik fél néha kérdéseket fogalmaz meg. A diplomata ennek kapcsán felidézte az egymással versengő gázvezetékprojekteket, és azt mondta, hogy Oroszország politikai megítélésétől teljesen függetlenül is célszerű diverzifikálni az energiahordozók beszerzési forrásait, illetve szállítási útvonalait. A kormány őszszel konferenciát szervez a Nabucco vezetékről, az amerikai kereskedelmi kamara magyarországi tagozata pedig a magyar fővárosban évente ismétlődő energiabiztonsági konferenciát tervez.

A Magyar Gárda megalakulását illetően a nagykövet még nem kapott kérdést Washingtonban. Azt mondta: a képviselőház külügyi bizottságát vezető Tom Lantos Budapesten elhangzott "sarkos és félre nem érthető" véleménye lényegében hivatalos amerikai álláspontnak tekinthető.

Lantos Somogyi jelenlétében kérte April Foley nagykövetet, hogy Magyarországon ennek megfelelően képviselje az amerikai politikát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.