Dr. Merkel és Ms. Angie

Józan, mindenféle cikornyától mentes, néha merev-suta stílusára a média elvben nem lenne vevő, Angela Merkel azonban rácáfol minden papírformára. A német kancellár nemcsak a nemzetközi sajtó kedvence, hanem hazájában is tetszik a választóknak. Egy friss felmérés szerint a németek több mint 76 százaléka elégedett a teljesítményével, és mindössze 21 százalékuk kívánja, hogy 2009 után ne a keleti származású, fizikus végzettségű kereszténydemokrata politikus kormányozzon.

Ilyen népszerűségi mutatókkal kormányzása második felének egyetlen német kancellár sem futott neki. Ám Merkelt szociáldemokrata elődjével, Gerhard Schröderrel ellentétben sosem érdekelték a dicshimnuszok. Kicsit olyan, mint Oliver Kahn, a Bayern München veterán kapusa, aki sosem a külsőségekre, hanem a meccsre koncentrálva űzi-hajtja magát, illetve csapatát előre.

Merkel problémája, hogy valójában kettő van belőle: ahogy a Die Welt kommentátora írta, egy Dr. Merkel és Ms. Angie, egy kül- és egy belpolitikai kancellár. A nemzetközi színtéren határozott, erős vezető benyomását keltette, aki kész kockáztatni is. Olyan német politikusét, aki a klímavédelem ügyében kész szembemenni a Bush-kormányzattal, az európai fronton megzabolázni a Kaczynski ikreket, Moszkvában és Pekingben kiállni az emberi jogokért. Hazai vizeken sikeresen faragja le ugyan a költségvetés hiányát, de sokszor habozik, kevesebb szenvedélyt mutat, hatalmi szó helyett moderátorként próbálja rendezni a vitás ügyeket.

Angela Merkel
Angela Merkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.