Kínai áruk elosztója épül ki Budapesten

Öt üzleti szerződést, köztük a budapesti Márkás Kínai Áruk Központjának (CBTC) és a senjangi (Shenyang) magyar ipari parknak a létrehozásáról szóló egyezményt írtak alá a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Veres János pénzügyminiszter részvételével hétfőn tartott pekingi magyar-kínai Gazdasági és Üzleti Fórumon.

A Kínai Márkás Áruk Központjáról aláírt szerződés azt jelenti, hogy Európában egyedül Magyarországon - s a közel-keleti Dubaj után a világon másodikként - Budapesten jön létre egy olyan olyan regionális kínai kereskedelmi központ, ahol a korszerű technológiát alkalmazó és csúcsminőségű termékeket gyártó nagy kínai cégek egy egész térségnek - Budapest esetében egy egész kontinensnek - bemutatkozhatnak - mondta az MTI-nek Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánymegbízott. Huszty azzal számol, hogy mintegy ezer kínai cég telepszik meg az Asia Center és a China Mart 170 ezer négyzetméternyi területén.

Egy másik, hétfőn Pekingben aláírt, 70 millió dolláros projekt értelmében Sengjangban (Shenyang) nyílik meg az első magyar ipari park Kínában. A Magyar (Shenyang) Real Estate Development Co. Ltd. nevű magyar vállalkozói csoport és partnere, a helyi önkormányzat a terepet jogi és minden más téren előkészítve várja a magyar vállalkozókat a Kína északkeleti részén fekvő ipari parkban.

A biológiai víztisztítással foglalkozó Organica Zrt. a Hongkonggal szemben fekvő, 12 milliós dél-kínai Sencsen (Shenzen) város önkormányzatával hozott létre vegyes vállalatot a Magyarországon kifejlesztett organikus - "botanikuskert-kinézetű" - szennyvíztisztítási technológia kínai elterjesztésére. A vegyes vállalat egy éven belül három víztisztító építését tervezi Sencsenben, részben referenciacéllal is, de - mint azt Kenyeres István vezérigazgató elmondta - csak a 85 milliós Kuangtung tartományban a következő években akár 200 ilyen biológiai szennyvíztisztító építése is lehetséges. Az Organica Zrt. a sencseni hídfőállásról reméli meghódítani egész Kínát a technológiával, amelyet Magyarországon már több tucat helyen, Lengyelországban és Ausztriában is alkalmaznak, s amelyről 13 kelet-európai országra kiterjedő licencszerződést írtak alá egy világcéggel a múlt évben.

Ugyancsak vegyes vállalatot alapított egy ningpói (Ninbgo) partnerrel a műanyag-feldolgozással, műanyag-technológiákkal foglalkozó Masterplast Group Zrt. Az EU-MILK Technologies Kft. tejfeldolgozási technológia kínai hasznosításáról kötött szerződést egy csunghszingi (Zhongxing) agrárcéggel a hétfői pekingi Gazdasági és Üzleti Fórum alkalmával.

Kóka: egyetlen óra lesz a cégalapítás

A jövő évtől Magyarországon egyetlen óra alatt céget lehet alapítani - jelentette ki Kóka János hétfőn Pekingben a magyar-kínai Gazdasági és Üzleti Fórumon, amelyen vonzó befektetési célpontként mutatta be és az Európába irányuló kínai export logisztikai bázisaként ajánlotta fel Magyarországot a kínai vállalkozóknak.

- Gazdaságpolitikai területen a magyar kormány ezekben az években reformintézkedéseivel mindent annak rendel alá, hogy egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá tegye a környezetet a befektetők és a magyar gazdálkodók számára - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Huj Liang-jü (Hui Liangyu) kínai miniszterelnök-helyettes részvételével tartott fórumon, amely több száz érdeklődő kínai üzletembert vonzott. Az utóbbi egy-két évben Magyarországon már harmadára-negyedére csökkent egy pályázat elbírálásához szükséges időtartam.

Az elkövetkező évek az infrastrukturális bővítés időszakát jelentik Magyarországon, amire lehetőséget teremt, hogy Magyarország az Európai Unió két és fél éve csatlakozott tagjaként hét év alatt az uniótól több mint 30 milliárd dollár támogatást, transzfert kap, amit fizikai és humán infrastruktúrába, versenyképességbe, a foglalkoztatás bővítésébe fektet. Ez egyszerre javítja a környezetet Magyarországon és teremt lehetőséget azoknak a vállalkozásoknak, amelyek e fejlesztéseket nyílt közbeszerzéseken keresztül meg szeretnék valósítani - mondta.

A gazdasági és közlekedési miniszter külön is a kínai vállalkozók figyelmébe ajánlotta Záhonyt és térségét, amelyet Európa egyik legjelentősebb és legperspektivikusabb logisztikai központjának nevezett.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon kiemelt, egyedi elbírálásban, készpénzt is tartalmazó kormányzati támogatásban részesül minden, 10 millió euró fölötti befektetés és hogy a magyar kormány évente 4-500 millió dollárral támogatja a kutatás-fejlesztést, a külföldi és magyar vállalatok, az akadémiai, oktatási és vállalkozói szféra együttműködését. A biotechnológiát, az informatikát, az autóipart, a szolgáltatóközpontokat, a logisztikát, a turizmust és az energetikát nevezte meg olyan ágazatokként, amelyekben innovációval, kutatás-fejlesztéssel, magas hozzáadott értékkel Magyarország az egyik legversenyképesebb országa az Európai Uniónak. (MTI)

A magyar miniszterelnök és Huj Liang-ju kínai miniszterelnök-helyettes a gazdasági fórumon
A magyar miniszterelnök és Huj Liang-ju kínai miniszterelnök-helyettes a gazdasági fórumon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.