Haraggal emlékeztek a beszlani vérengzés harmadik évfordulójára

Haraggal vegyes gyásszal emlékeztek meg szombaton az észak-oszétiai Beszlan városában az egykori iskola romjainál a három évvel ezelőtti túszszedésről, amely 332 ember, köztük 186 gyerek halálával végződött.

Ez volt a történelem legvéresebb túszdrámája. 2004. szeptember 1-én egy, az orosz csapatok Csecsenföldről való távozását követelő kommandó elfoglalta Beszlanban az 1. számú iskolát, foglyul ejtve az ott tartózkodó 1100 embert. Az orosz különleges biztonsági erők három nappal később megrohamozták az épületet, ám az akció vérfürdőbe torkollott.

A megemlékezés több mint 3000 résztvevője gyertyás virrasztás mellett virágokat helyezett el az egykori tornaterem megszenesedett maradványainál, ahová annak idején az emberrablók bezárták túszaikat. A romokra az áldozatok portréit akasztották ki, valamint olyan feliratokat, amelyek szerint a helyiek továbbra sem bocsátják meg a hatóságoknak a tragédiát. "Követeljük a történtek tárgyilagos tisztázását és a felelősök megnevezését!" - állt az egyik transzparensen. Egy másik egyenesen terrorizmussal vádolta a titkosszolgálatot (FSZB) és a belügyminisztériumot.

Az orosz parlament vizsgáló bizottsága tavaly decemberben megállapította, hogy a különleges biztonsági erők fellépése nem veszélyeztette a túszok életét; nem ők, hanem a terroristák robbantották fel az iskolát. Az áldozatok hozzátartozói és sok orosz azonban úgy véli: a hatóságok ma is eltitkolják a vérfürdővel kapcsolatos tények egy részét. Tiltakoznak azellen is, hogy a 32 fős kommandó egyetlen túlélőjét leszámítva senkit sem büntettek meg a beszlani tragédiáért.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.