Szlovén - magyar közös járőrözés

Közös közúti járőrszolgálatot indítottak a szlovén és a magyar rendőri és határőrizeti szervek - jelentették be a két ország képviselői szombaton a szlovéniai Lendván (Lendava). A szlovén rendőrök akár Magyarországon is igazoltathatnak, és igaz ez a magyar rendőrökre vagy határőrökre Szlovéniában is.

Szombaton négyfős járőrszolgálat indult a szlovéniai kisváros környékén. A két szlovén rendőr mellett egy-egy magyar határőr és rendőr a résztvevője az első együttes járőrözésnek - közölte a lendvai sajtótájékoztatón a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettese.
   
Fülöp Árpád emlékeztetett arra, hogy többéves kiváló kapcsolatuk van a két ország határőrizeti szerveinek, amely akkor volt a leghasznosabb, amikor 2000 táján jelentős számú embercsempésszel és illegális határátlépővel volt dolguk.
   
A mostani közös járőrszolgálatban résztvevők mindkét állam területén tíz kilométeres mélységben igazoltathatnak, és ha szükséges, feltartóztathatják az ellenállást tanúsítókat. Kényszerintézkedésre, például bilincselésre azonban már csak az adott ország rendőre vagy határőre jogosult.
   
A közös járőrszolgálat négy hónapig, a két állam tervezett schengeni csatlakozásáig működik - közölte Fülöp. Ez az időszak a felkészülést szolgálja arra, amikor januártól lehetővé válik a két ország bűnüldöző szerveinek fellépése a másik állam területén. Példaként elhangzott: ha Muraszombaton (Murska Sobota) kirabolnak egy bankot, akkor a szlovén rendőr akár Nagykanizsán is elfoghatja az elkövetőt.
   
Drago Ribas, a muraszombati rendőrkapitányság vezetője elmondta: július 15-én lépett életbe a két ország által 2006-ban megkötött egyezmény, amely lehetővé teszi a közös munkát a határ mentén. Az egyezmény értelmében a muraszombati rendőrkapitányság, valamint a Zala és Vas Megyei Rendőr-főkapitányságok és a Szombathelyi, illetve Nagykanizsai Határőr Igazgatóságok működnek együtt.
   
Szlovénia hasonló és eredményes együttműködést folytat Ausztriával és Horvátországgal is.
   
Nemes Zoltán, Zala megye rendőrfőkapitánya arról számolt be, hogy a két ország határ menti bűnüldöző szerveinek együttműködése egyre szorosabb. Gyakoribbak a tapasztalatcserék, elsősorban a schengeni övezethez való közeli csatlakozás miatt.
   
Az MTI kérdésére a két ország bűnüldöző szerveinek vezetői elmondták: meglehetősen kevés a határ környékén a bűncselekmények száma. Előfordulnak még okirat-hamisítások, illegális határátlépések és ritkán embercsempészet, de havonta egy-két lopott autóval is találkoznak. Évente azonban nem haladja meg a százat a jogsértő cselekmények száma a mintegy 110 kilométeres szlovén-magyar határszakaszon.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.