José Carreras óriási sikere Pécsett

Elsöprő sikert aratott José Carreras csütörtökön este Pécsett: a világhírű spanyol tenort és művésztársait előadásuk végén négyszer is visszatapsolta a hatezer fős közönség.

José Carreras Sabiona Puertolas spanyol szopránénekessel, Kincses Veronikával, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas énekesével és a David Giménez vezette Pannon Filharmonikusokkal lépett fel az Expo Center szabadtéri színpadán.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében meghirdetett Mediterrán Est elnevezésű, kétszer ötven perces koncerten a népszerű operaáriák mellett a legkedveltebb spanyol, olasz és nápolyi dalok is felcsendültek. A teltházas közönség részleteket hallhatott a Rómeó és Júliából, a Toscából és egyebek mellett Lehár Ferenc Víg özvegyéből is.

A tenor a koncertet követően a protokollvendégekkel és a platinajegyeket váltott nézőkkel fogadáson vett részt, s a tervek szerint pénteken reggel elutazik Pécsről.

A művész két és fél napot töltött a baranyai megyeszékhelyen. Magánrepülőgépével kedden este érkezett Barcelonából, szerdán díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem, majd a csütörtök esti előadást megelőzően kétszer is próbált a Pannon Filharmonikusokkal.

José Carreras először az 1980-as években lépett fel Magyarországon, pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával és Rost Andreával. A Művészetek Palotájában ő "énekelte be" a Nemzeti Hangversenytermet, ahol fél évvel később újabb koncertet adott.

Az énekes 1946-ban született Barcelonában. A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején ért karrierje csúcsára, 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel operában, szólóesten, lemezfelvételen, fesztiválokon.

Carrerasról 1987-ben, egy párizsi operafelvétele idején derült ki, hogy leukémiában szenved. Sikerült legyőznie a betegséget, és 1988 júliusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza a színpadra.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.