A nevető hatodik

Nevet váltott a nyíregyházi VIDOR seregszemle. Felvette a külföldi fellépők által jobban érthető és ejthető Happy Artot. A hatodik vidám művészetek találkozója ma indul.

Négyszáz programból mazsolázhat a kilencnapos Happy Art fesztivál közönsége Nyíregyházán. A vidám művészetek találkozója azzal hirdeti magát: ez Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja. Hogy megfeleljen az elvárásoknak, egyre nagyobb sztárokat invitál. Például az európai Buena Vista Social Clubként emlegetett Patriarcas de la Rumbát, melynek legfiatalabb zenésze is elmúlt hatvanéves. A Zöldfoki-szigetek csapata a Rabasa, zenéjük az édes-bús morna, amelyet az itthon is istenített Cesaria Evora ismertetett meg a világgal. Jön a klezmert játszó lengyel Kroke, a macedón rezes Kocani Orkestar, a filmzeneszerzőként ismertté vált, francia René Aubry. Argentin tangóhoz muzsikál Juan Carlos Cáceres, és a tavalyi Sziget Fesztiválon megismert Toumani Diabaté's is elhozza együttesét Maliról, a Symmetric Orchestrát. Hogy miért hasonlítanak mindenkit valakihez, fogalmam sincs, de Johnny Clegget a dél-afrikai Stingként emlegetik.

Magyar fellépők váltják a külföldi együtteseket, úgy mint a Pál István "Szalonna" és bandája, aztán a Napra, a Makám, a Budapest Klezmer Band, a Kerekes Band, a Romano Drom és a Herczku Ágnes-Szalóki Ági-Bognár Szilvia népdalénekesnő-trió.

Ez persze kevés lenne egy összművészeti fesztiválhoz. Két verseny fut párhuzamosan: a magyar filmeké (Hasutasok, Lora, Buhera Mátrix, Konyec, S. O. S. szerelem, Idegölő) és a színházaké. Ez utóbbi nem meglepő, hiszen a találkozó főszervezője, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója: Tasnádi Csaba. A verseny elnöke Szinetár Miklós rendező, egyik tagja lapunk színikritikusa, Zappe László. A kínálatból - teljesen önkényesen - kiemelek néhányat: a Minden Rossz Varietét a TÁP Színháztól, a Katona József Színház lassan tízéves produkcióját, a Portugált, a Tünet Együttestől az Alibit, az Örkény Színháztól a két Szép Ernő-egyfelvonásost, valamint a Praht, a Radnóti Színház keserű komédiáját.

Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes
Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.