Az agrártárca is gőzerővel vásárol az unió magyar kukoricájából

Az agrártárca is beszállt az unió intervenciós kukoricakészletének a megszerzéséért folyó versenybe. A megvett mennyiséget a magas takarmányárak miatt bajba jutott állattenyésztőknek kedvezményes hitelkonstrukció segítségével kívánja eladni. Ez arra utal, hogy a hazai szervezetek által Brüsszeltől kért kedvezményekre aligha bólint rá az EU.

Gabonapiaci körökből származó értesüléseink szerint az Európai Bizottság (EB) nem bólint majd rá azokra a magyar elképzelésekre, amelyek szerint valamilyen kedvezménnyel támogassák az aszály miatt takarmányhiánnyal bajlódó magyar gazdákat. (Több javaslattal is előálltak Brüsszelben a hazai szakmai szervezetek és a szaktárca ez ügyben.) Ezért az agrártárca felügyelete alá tartozó Concordia Zrt. és TIG rendre indul az EB gabonairányító bizottsága által hetente kiírt intervenciós kukoricaértékesítési tendereken. Eddig 140 ezer tonna tengerit sikerült a magyar cégeknek a versenytárgyalásokon megszerezni - ezt hitelből finanszírozták, s a további vásárlásokra is piaci forrásból lesz pénz.

Szerdán 200 ezer tonna vásárlására kaptak megbízást. Az agrártárca információi szerint mintegy 100 ezer tonna megvásárlására volt reális esélyük a most zárult eladási fordulóban. (Ellentétben azzal a tegnapi MTI-hírrel, amely tőzsdei gabona vásárlásáról szólt, a magyar agrártárca kizárólag az Európai Unió tenderein próbált kukoricához jutni.)

Mintegy 300 ezer tonna kukorica kelt el csütörtökön a Magyarországon tárolt európai uniós intervenciós készletből - tájékoztatta az EU gabonairányító bizottságának ülését követően Czeti András, Magyarország EU állandó képviseletének mezőgazdasági attaséja az MTI-t. Magyarországon még 1,3 millió tonna intervenciós kukoricakészletet tárolnak, amelyet az unió teljes egészében meghirdette eladásra. Vételi ajánlat 1,02 millió tonnára érkezett, tonnánként hozzávetőlegesen 170-228 euró közötti áron. A minimális értékesítési árat 202,19 euróban szabták meg tonnánként, így csak azokat az ajánlatokat vették figyelembe, amelyek e felett voltak. A vevők kiléte még nem nyilvános. A fennmaradó mennyiségre újabb tenderek lesznek, így az agrártárca cégein keresztül még növelheti az országban tartott kukoricakészletet.

A gazdák az agrártárca megbízásából pályázó társaságoktól vásárolhatják majd meg a takarmánykukoricát, ehhez olyan hitelkonstrukciót is igénybe vehetnek, amelyhez kamattámogatást és garanciát is adna az állam - feltéve, ha ezt az Európai Unió jóváhagyja. Ez még nem történt meg, így azt sem tudni, mikor indul a hitelakció.

Az eddig titokban folyó üzletekről Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lapunknak elmondta: az elmúlt két hét alatt a minisztérium szándékosan nem szivárogtatott ki híreket a tervezett vásárlásról, ezzel akarták ugyanis megelőzni, hogy spekuláció induljon meg, és a szabadpiaci árak tovább emelkedjenek. Az intervenciósgabona-piacon zajló ilyen típusú vásárláskor az a szerencsés, ha több céget bíz meg az állam a pályázással, ugyanis így nagyobb az esély arra, hogy sikerüljön a beszerzés - tette hozzá. Mint elmondta, az unió aszály sújtotta országai közül eddig egyedül a magyar állam sietett a gazdái segítségére.

Egységes piacon élünk, nem helyezhetünk egy termelői csoportot sem a másik elébe - mondta tegnap Michael Mann, az Európai Bizottság mezőgazdasági szóvivője arra a kérdésünkre: számíthatnak-e a magyar sertéstenyésztők kedvezményes vásárlási lehetőségre az uniós, de hazai készletezésű intervenciós takarmánykukoricából? Egy lapunk által megkérdezett brüsszeli agrárszakember szerint a tegnap eladott csaknem 300 ezer tonna intervenciós kukorica mennyisége alulmúlja a várakozásokat. - Nem akarunk egyszerre mindent eladni. Tisztában vagyunk a folyamatos kereslettel - mondta erre Michael Mann. Mint megírtuk, a sertétenyésztők José Manuel Barroso európai bizottsági elnökhöz fordultak támogatásért, tartva a takarmányhiánytól. (Brüsszeli tudósítónktól)

Uniós kukorica egy magyar raktárban
Uniós kukorica egy magyar raktárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.