Légszennyezés közelített értékeken

Átfogó klímavédelmi kompromisszumot ajánlott a harmadik világ feltörekvő országainak Angela Merkel. A távol-keleti körúton lévő német kancellár tokiói látogatása során azzal a javaslattal állt elő, hogy India, Kína és más harmadik világbeli államok egészen addig növelhessék az egy lakosra jutó széndioxid-kibocsátásukat, amíg el nem érik az ipari államok egyébként folyamatosan csökkenő szintjét.

A kereszténydemokrata politikus szerint a gazdasági fejlődés lehetőségét senkitől sem lehet megtagadni, de meg kell akadályozni, hogy a feltörekvő államok egy szép napon jobban szennyezzék a környezetet, mint a hagyományos ipari hatalmak.

Merkel a kompromisszumos javaslattól azt reméli, hogy Indiát és Kínát sikerül megnyernie a 2012-öt követő időszakra szóló, globális klímavédelmi egyezményhez. A "közelítéses módszer" alapötlete egyébként Manmohan Szingh indiai kormányfőtől származik.

Szakértők szerint Kína az egy főre eső széndioxid kibocsátást illetően meglehetősen alacsony értékeket produkál, az 1,3 milliárd lakossal beszorzott mutató azonban az ázsiai országot a mérgező gáz-kibocsátók világranglistájának második helyére „repíti” – egyenesen az Egyesült Államok mögé. 

A katonai párbeszéd felújításáról és a két tárca közötti „forródrót” létesítéséről állapodott meg a japán és a kínai védelmi miniszter csütörtöki tokiói megbeszélésükön. Cao Gangchuan személyében egy évtizede először jár ismét kínai védelmi miniszter Japánban. A katonai ügyek kényes kérdésnek számítanak a kínai–japán kapcsolatokban. (MTI)
A német sajtóban megjelent adatok szerint jelenleg évente mintegy 4,2 tonna széndioxid-kibocsátás jut a Föld egyetlen lakosára. A fejlett ipari államokban ugyanez a mutató 13,2 tonna – ha a gyorsan iparosodó India és Kína szintén ilyen mennyiségben termelne mérges gázokat, az katasztrofális következményekkel járna.

Különböző számítások értelmében, amennyiben a kibocsátásokat a jelenlegi értékek felére csökkentenék, viszont a Föld lakossága 2050-ig a mostani 6,6 milliárdról 9 milliárdra nőne, úgy jó negyven év múlva már csak fejenként 1,5 tonna mérges gázt volna szabad a levegőbe engedni. Egy ilyen forgatókönyv Németország és az USA esetében – az 1990-es szinthez képest – 80-90 százalékos (!) csökkentést tenne szükségessé.

India és Kína mellett Merkelnek azonban még az Egyesült Államokat is meg kell győznie: ha az amerikaiak – a kiotói egyezményhez hasonlóan – a 2013-tól induló újhoz sem csatlakoznak, úgy, az indiaiak és a kínaiak sem fognak belemenni semmiféle csökkentésbe.

A kancellár kompromisszum-javaslatára német részről különböző számítási modellekkel, illetve egy olyan globális klímatőzsde létrehozásával kívánnak „ráerősíteni”, ahol az ipari államok emissziós kvótákat vehetnének a kevésbé fejlett és kisebb egy főre eső szennyezést produkáló országoktól.

 

Akihito császár és Merkel kancellár Tokióban
Akihito császár és Merkel kancellár Tokióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.