Szeptemberi programok a Trafóban

A Trafóban megkezdődik az őszi szezon, többek között előadások, kiállítás, színház, performance várja az érdeklődőket. Teljes program itt!

2007. szeptember 7 – 30.

Trafó Galéria

Turbó Kert - Menesi Attila / Christoph Rauch kiállítása

Megnyitó: Szeptember 7., 19h

A Turbó kert a kulturális kezdeményezések és a város kapcsolatának vizsgálatához egy sajátos jelenséget, az egykori romkocsmák és az őket követő átmeneti helyzetű szórakozóhelyeket és kocsmákat használja metaforaként. A Trafó előtti teraszon a projekt részeként működő Turbó kert az idén nyáron működő átmeneti helyzetű kocsmák és szórakozóhelyek kölcsön kapott bútoraiból és látványelemeiből építkezik. A szándékosan túlzó töménységű, vetítésekkel és hangmintákkal kiegészülő installáció arra az egyébként ismert folyamatra is hivatkozik, ahogyan a hasonló helyeken népszerű lomromantika tárgyai vagy a street-art vizualitása trendképzőkké, a fogyasztás katalizátoraivá válnak, egyre inkább kötelező díszletekként jelenve meg. A helycsere teljessé tételeként a művészek a Trafó teraszának eredeti berendezéseit a galériában helyezik el, ahol egy vetítésen a folyamatosan változó város átalakított vagy éppen feledésbe merült alternatív kulturális (és szórakozó-) helyeit villantják fel

 

2007. szeptember 7-10. (P-H) 20h

Krétakör: PESTIESTI / cuvée (vizuális zenés színház)

PREMIER!

A Krétakör új bemutatójának sorvezetője a Pesti Est, az ingyenes, mindenütt hozzáférhető programmagazin, és ezen keresztül nappalaink-éjszakáink. Feldolgozását tekintve az előadás látvány-tervezői, jelmez-tervezői és színházi kihívás. Az alkotásokat színészek mutatják be, ezáltal a megszokott divatbemutatók világától eltérően nem egy hideg, csupán a szépségre, esztétikára illetve filozófiai gondolatokra épülő látvány-show-t tervez a társulat, hanem egy élő színészi játékkal telített, a résztvevők sokoldalúságát kihasználó előadást. Közreműködik a Krétakör társulata és vendégeik.

Rendezők: Nagy Fruzsina (külső), Láng Annamária (belső)

Szereplők: Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Gyabronka József, Katona László, Láng Annamária, Mucsi Zoltán, Ötvös András, Péterfy Borbála, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Sivak Drazen, Specht-Ronique Verena, Terhes Sándor, Tóth Attila, Tóth Orsi,Werner Tilo, Yang Li

 

2007. szeptember 11., 12., 17., 18.

Szabadegyetem - előadások a kortárs kultúra jegyében.

Szabad gondolkodni. Szabad kérdezni. Szabad továbbgondolni, megkérdőjelezni, értelmezni, észrevenni, meglátni és megbeszélni. Szabadegyetem a Trafóban – olyan kérdések mentén, mint: beszélhetünk-e fejlődésről a kortárs művészetek esetében? Ha igen, mi a fejlődés meghatározása, és miből áll maga a fejlődés? Az általunk kortárs művészeteknek hívott műfajnak is van múltja, vannak tradíciói vagy ez egy hagyomány nélküli forma? A visszatekintés része-e a közönséggel való kapcsolattartásnak, vagy a kortársakkal való párbeszédnek?

Kíváncsiak lettünk arra, mit gondolnak a „klasszikus kortárs” és a „kortárs klasszikus” kérdésköréről történészek, művészettörténészek; tánccal, színházzal, zenével és irodalommal foglalkozók, esztéták. Így meghívtuk őket, hogy nyilvános előadásokon gondolkodjanak együtt velünk és kíváncsi nézőinkkel a Trafó Szabadegyetem előadótermében.

Program:

- 2007. szeptember 11. (K)

17:00 Klaniczay Gábor: Veteránok klubja, nosztalgia, vagy a közelmúlt történelme? 

                                            A hetvenes-nyolcvanas évek avantgárd művészeti és                                 

                                            rockzenei szubkultúrái ma

18:30 Bán Zsófia: Az amerikai posztmodern

- 2007. szeptember 12. (Sze)

17:00 Kékesi Kun Árpád: Kortárs tradíciók a zenés színházban

18:30 Madarász Iván: Múlttudat, a hagyomány kiemelkedő szerepe a zenében

            Vályi Gábor: „Remixelt hagyomány”

- 2007. szeptember 17. (H)

17:00 Müllner András: 1968: A nemzedékváltó év (Happeningek és kiállítások)

18:30 Andrási Gábor: Lúzer-esztétika – paradigmaváltás a képzőművészetben

- 2007. szeptember 18. (K)

17:00 Rényi András A „kortárs” fogalma

18:30 Szabadegyetem-záró beszélgetés

Téma: A néptánctól a kortárs felé vezető út

Résztvevők: Farkas Zoltán Batyu, Horváth Csaba, Juronics Tamás, Kovács Gerzson Péter

Moderátor: Sándor Erzsi, Magyar Rádió

 

2007. szeptember 14-15. (P-Szo) 20h

Trisha Brown Dance Company: Early Works (Korai darabok) / tánc

A Trafó szeptemberben különös időutazásra invitál minden táncrajongót! Trisha Brown Early Works (Korai darabok) című előadás-installációjában a harminc évvel ezelőtt bemutatott etűdök, hosszabb-rövidebb gondolat- és mozdulatjátékok és koreográfiák sora várja a közönséget, amelyek a kortárs tánc műfajának úttörő darabjai. Az előadók olyan fiatal táncosok, akik számára ezek a darabok a múlt részét képezik. A neves koreográfus számára ezek az első alkotói korszak gyümölcsei, melyekhez visszatérve a saját művészi múlt megidézésén túl a jövő számára is sarokpontokat jelölnek ki. Kiderül, mit is jelent a klasszikus a kortársban!

 

2007. szeptember 21-22. (P-Szo)

Az „Időben - Húszéves a Tranzdanz!” sorozat keretében a Trafó bemutatja:

Kovács Gerzson Péter – TranzDanz: Ideiglenes Cím / tánc

20 éves a TranzDanz! Ez az évforduló talán az utolsó alkalom arra, hogy a hajdani legendás előadás, az Ideiglenes cím – a legtöbbször fellépő szereposztásában – még egyszer színpadra kerüljön. Az 1991-ben született előadás a magyar-kortárs első átütő és stílusteremtő darabja: nem a néptáncot illesztette a kortársba, hanem egy új, innovatív módon megalkotott nyelvet hozott létre, amelyben az alkotórészek: a kárpát-medencei néptáncok, a kortárs tánctechnikák, a dramatikus színjátszás és az abszurd, a jazz-, a kortárs- és a népzene, a szcenikai eszközök használata és a dramaturgia mellérendelt viszonyba kerültek egymással. Most újra Ideiglenes cím a Trafóban! A hajdani forma rekonstruálásával az „eredeti” darab kerül most színpadra, ám az előadók életében eltelt 15 év is jelen lesz.

 

2007. szeptember 28-29. (P-Szo) 20h

A Bipolar német-magyar együttműködések keretében:

Novoflot (D-H): Kommander Kobayashi III. / opera

PREMIER!

A berlini Novoflot új operaformát hozott létre: az operasagát. A rövid  kamaraoperák sorozatából egy kalandos utazás története bontakozik ki: Kobayashi parancsnok és a négy űrutazó a La Fenice űrhajón találják magukat, miközben az idő és az űr elől menekülnek (vagy éppen keresik azt). A Novoflot minden opera megírására más-más zeneszerzőt kér fel, így a felállás, a stílus, a témák és a sztárvendégek operánként változnak. A berlini Sophiensćle és a budapesti Trafó együttműködésében készülő harmadik rész az operasaga sorozat csúcspontja és egyszersmind Kobayashi parancsnok intergalaktikus Európa-körútjának utolsó állomása, amelynek zenéjét Gryllus Samu magyar és Klaus Lang osztrák zeneszerző jegyzi.

 

2007. szeptember 30. (V) 20h

A Korunk Zenéje kortárs zenei fesztivál keretében a Filharmónia Budapest és a Trafó bemutatja:

Netherlands Vocal Laboratory: Cirque Vocal / zene

A Cirque Vocal egy már-már színházi előadás vokális és elektronikus összetevőkkel, amelyet a Netherlands Vocal Laboratory szólistái adnak elő. A zeneszerzők álma, hogy az emberi hangot „varázspálcaként” használhassák, és ebben az előadásban végre lehetőségük nyílik erre. A darab a 21. századi vokális hangzások egyvelege, amelyet csakis kellő énektechnikával és virtuozitással lehet megvalósítani. Az egyik pillanatban mintha gépek zaját hallanánk, aztán csodálatos belcanto csendül fel, majd hirtelen a fülünk mellett elsuhanó lándzsák hangja tölti be a teret.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.