Akár 2011-12-től jöhet az euró, ha akarjuk

Sürgősen meg kellene vitatni, hogy mikor akarjuk átvenni az eurót, amelyet további erőfeszítések esetén akár már 2011-12-ben be lehetne vezetni - mondta tegnap az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Mondandóját nem az euróbevezetésre fűzte fel a jegybankelnök, csupán egy kérdésre reagált, amikor azt hangoztatta, hogy fél éven - egy éven belül meg kellene vitatni, s elhatározásra kellene jutni, mik is a célok a közös valutával, s erről egyetértésre kellene jutnia a kormánynak a politikai és a gazdasági élet szereplőivel.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az átállásnak rengeteg technikai feltétele is van. Megemlítette, hogy Csehország ugyan most törölte az eddigi céldátumot, ám több éves munkával elkészítette a bevezetés technikai menetrendjét.

Megjegyezte azt is a jegybank elnök, hogy 2011-12-tól is be lehetne vezetni az eurót Magyarországon, ha további erőfeszítéseket tesz az ország, ehhez azonban széles konszenzusra van szükség. Előadásának lényege is az erőfeszítésekről szólt, de tágabb gazdasági értelemben.

Azt mondta, hogy az elmúlt egy évben több lépés is javította az államháztartás egyenlegét, de még mindig megvan a kockázata annak, hogy 2009-től a folyamat megtorpan, visszarendeződik. Ezért támogatja a maga részéről a köztársasági elnök kezdeményezését a költségvetési szabályok rögzítésére, a költségvetési hivatal felállítására, s reméli, hogy ebben a kérdésben a kormány és az ellenzék is meg tud állapodni.

Azért is, mert az államháztartási konszolidáció önmagában nem is elég ahhoz, hogy a gazdaság újra egy gyorsabb növekedési pályára állhasson, s ne csak az Európai Unióhoz, hanem a közép-európai versenytársakhoz is felzárkózhasson az ország e tekintetben.

Megjegyezte: a költségvetés és a folyó fizetési mérleg kettős és nagy hiánya csak azért nem okozott súlyos pénzügyi válságot, mert egyrészt Magyarország az Európai Unióhoz tartozott, másrészt szerencséje volt.

A mostani fiskális rendteremtés gyümölcsei csak akkor lesznek élvezhetők, ha strukturális reformokat is végrehajt az ország, megelőzendő a választási túlköltekezést és javítandó a versenyképességet.

Az üzleti környezet kellemesebbé tétele, a rugalmasabb munkapiaci szabályozás mellett tette le egyebek mellett a voksát a jegybank elnöke, miután aggodalmát fejezte ki, hogy a beruházási ráta elmarad a térségben kialakult szinttől, s a foglalkoztatás is rendkívül alacsony.

Továbbá, a termelékenység növekedési üteme is lassul. Leszögezte: a garantáltan fegyelmezett költségvetési politika és az átfogó strukturális reformok együttese vezetheti csak vissza a gazdaságot a fenntarthatóan gyorsabb növekedési pályára.

Az MNB elnöke a reformok fontosságára figyelmeztet
Az MNB elnöke a reformok fontosságára figyelmeztet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.