Navracsics: Gyurcsány hagyja abba a hiszterizálást!

A Fidesz azt követeli a kormánytól és Gyurcsány Ferenctől, hogy hagyja abba a közélet hiszterizálásását, ehelyett a bűnösöket büntesse meg, a védteleneket védje meg, az ártatlanokat viszont hagyja békén - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője.

"A Fidesz a törvény és a rend pártja, mi azt várjuk el a Magyar Köztársaság kormányától, hogy a bűnösöket büntesse meg, a védelemre szorulókat védje meg, az ártatlanokat hagyja békén" - mondta Navracsics Tibor, aki szerint ma azt láthatjuk, hogy a kormány az ártatlanokat zaklatja, a védelemre szorulókat cserben, a bűnösöket viszont futni hagyja.

A politikus azt követően fejtette ki véleményét, hogy szerdán a kormány valamennyi tagja közös sajtótájékoztatón ítélte el azt az interneten megjelent fotómontázst, amelyen Szetey Gábor személyügyi államtitkárt az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták. A képet közzé tévő Lánchíd Rádió Online főszerkesztőjét és ügyeletes szerkesztőjét - a történteket követően mandátumáról lemondó fideszes önkormányzati képviselőnőt - elbocsátották állásából.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva azt mondta: a jelenséget borzalmasnak és a gyalázatosnak tartják, és már nem tagja a Fidesznek, aki ezért felelős volt. Ugyanakkor hozzátette: a holokauszttal viccelődő Zuschlag János azóta is tagja az MSZP-nek, azzal az V. kerületi képviselővel együtt, aki azt írta Deutsch-Für Tamásról, hogy a Fidesz "kettes számú díszzsidaja".

Szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány állásfoglalását ismertetve azt is kérte az államfőtől, a történelmi egyházaktól és a legnagyobb ellenzéki pártszövetségtől, tegyék egyértelművé, hogy osztják azok aggodalmát, akik a szélsőjobb térnyerését érzékelik Magyarországon, továbbá azt is tegyék egyértelművé: a Magyar Gárda egyenruhája, retorikája és szóhasználata a neonáci mozgalmakra utal.

A Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: annyiban egyetért Gyurcsány Ferenccel, hogy ma válság van Magyarországon, szerinte azonban ezt maga a miniszterelnök idézte elő "hazugságaival, amelyeknek felmérhetetlen hatása van a társadalomra nézve, hiszen az emberek tömeges frusztrációját vonta maga után".

Leszögezte: tarthatatlan állapot, hogy a kormány kormányzás, az ország válságának megoldása helyett egy hónapja "a közhangulatot, a közéletet hiszterizálja". A miniszterelnöktől az utóbbi egy hónapban a válság megoldása helyett hisztérikus kirohanásokat kapunk, szerdán éppen azt, hogy aki nemzeti, jobboldali és konzervatív, az fasiszta - tette hozzá.

Kijelentette: semmilyen ötpárti nyilatkozat, nemzetközi sajtótájékoztató és elhatárolódás nem tudja pótolni a kormányzati cselekvést. Ha a kormány bűncselekménnyel, alkotmányellenes szervezkedéssel találkozik, akkor le kell folytatnia a szükséges eljárásokat, ha azonban erre képtelen, akkor alkalmatlan a feladatára - mondta.

Navracsics Tibor úgy vélte, az országban kialakult a válságnak oka az emberek tiltakozása ellen fellépő törvényellenes és szakszerűtlen rendőri brutalitás, valamint az elmúlt egy évben jellemző kormányzati káosz és tehetetlenség is, amelynek következtében Magyarország az infláció, a munkanélküliség és a gazdasági növekedés tekintetésben Európa hátsó régióiban van.

Mint mondta, a szociális elégedetlenség miatt a nagycsaládosok, az egyetemisták és a tömegközlekedési dolgozók is demonstrációra készülnek. Kérdésre válaszolva a fideszes képviselő közölte: amennyiben ezek a szervezetek igényt tartanak rá, akkor számíthatnak a Fidesz segítségére, így például a Fidelitas már bejelentette, hogy támogatja az egyetemisták tüntetését.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.