Kézilabdagála a Parlament előtt

A kézilabdásoké vagy a tüntetőké lesz-e a Kossuth tér szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján? Egyelőre a sport áll nyerésre.

Kézilabdagála helyszíne lesz a fővárosi Kossuth tér szeptember 18-án, ám az előkészületek már egy nappal korábban megkezdődnek. Tavaly éppen szeptember 17-én kerültek nyilvánosságra a miniszterelnök őszödi beszédének első részletei, amelynek hatására a Parlament előtt tüntetők gyűltek össze, majd másnap, 18-án ostrom alá vették a Magyar Televízió székházát.

A tavaly őszi Kossuth téri tüntetőkből alakult Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum kedden bejelentette a rendőrségen, hogy szeptember 17-re demonstrációkat terveznek, amely a Corvin köztől induló felvonulással kezdődik, és a Kossuth téren fejeződne be. Csakhogy oda korábban közterület-foglalási engedélyt adtak ki egy sportfesztiválra.

A rendezvény miatt többen - közöttük a Kossuth tériek egyik vezetőjeként emlegetett Gonda László - megkeresték a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárát, és azt kérték Sinka Lászlótól, hogy a sportfesztivált más napon tartsák meg.

Lapunk kérdésére Sinka elmondta: a kézilabdagálával egybekötött jótékonysági fesztivál ötletét, időpontját és helyszínét másfél hónapja nyilvánosságra hozták, az ellen nem tiltakozott senki. A gála egyik legérdekesebb eseménye a képviselők csapata és a magyar női válogatott meccse. A parlamenti gárdában a Fidesz részéről a játékosok közé hívták Áder Jánost, Mádi Lászlót és Szijjártó Pétert, míg a KDNP-t Simicskó István képviselheti. Ők sem jelezték, hogy gondjuk lenne az eseménnyel, amelyről tájékoztatták Bánki Eriket, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnökét is.

Információink szerint először fél éve, a nemzeti sportstratégiáról szóló ötpárti egyeztetésen vetették fel a szocialisták a szeptember közepén, a Kossuth téren rendezendő kézilabdagála ötletét.

Most tehát úgy fest, hogy szeptember 18-án a téren több száz gyerek kézilabdázik, de játszik a médiaválogatott is, majd összeméri erejét a kézilabdások és a játékvezetők csapata. Az esemény bevételét határon túli magyarok lakta települések templomainak felújítására, valamint a kézilabda-utánpótlás elősegítésére fordítják.

A rendezvényhez szükséges létesítmények felépítése miatt a kézilabda-szövetség szeptember 17-től kapott közterület-foglalási engedélyt. Ennek oka, hogy a pálya műanyagból készül, és legalább 24 órára van szükség ahhoz, hogy az elemek "kifeküdjék" magukat, vagyis megfelelően sík játéktér alakuljon ki.

A főtitkár szerint a szövetségtől nem várhatják el, hogy a nemzeti ünnepeken kívül a mások által esetleg kitüntetettnek tartott napokra is figyeljen. Mára az esemény előkészítése olyan stádiumba jutott, hogy az időpontot nem tudják megváltoztatni - tette hozzá.

A cél a kézilabdasport népszerűsítése, emellett ezzel az eseménynyel is felhívnák a figyelmet az országra, mert 2011-ben felnőtt-világbajnokságot kívánnak rendezni. Amikor négy esztendeje a sportág legjobbjai megmérkőztek a képviselőkkel, a felvételek bejárták a világsajtót, és most is erre számítanak.

Meghívták a nemzetközi szövetség képviselőit is, az időpontot ezért sem lehet módosítani. A főtitkár bízik benne, hogy szándékaikat mindenki megérti és elfogadja: az idei szeptember 18-a a sportról és a jótékonyságról szól.

Támadás a vörös kapu ellen - egy akció a 2003. június 19-i képviselők kontra válogatott mérkőzésből
Támadás a vörös kapu ellen - egy akció a 2003. június 19-i képviselők kontra válogatott mérkőzésből
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.