Az újabb ciánszennyezés nem veszélyezteti Magyarországot

Nem veszélyezteti Magyarországot az a cián- és nehézfém-szennyezés, amely ismét a romániai Nagybánya térségéből jutott egy patakon keresztül a Szamosba - közölte román tájékoztatásra hivatkozva a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Ipari szennyvízből 8 köbméternyi ömlött kedd reggel a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami tulajdonú Remin bányavállalat egyik zagyszállító vezetéke.

A Kolozsvári Vízügyi Igazgatóság Szatmárnémeti Szakaszmérnökség tájékoztatása szerint sikerült a kárt elhárítani, így a szennyezés nem jelent határon átnyúló környezeti veszélyt - áll a KVM közleményében.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerda reggel kért hivatalos tájékoztatást a román társtárcától a folyószennyezésről. A miniszter a hivatalos válasz megérkezéséig is tájékozódott, és fokozott készültségre kérte a magyar vízügyi hatóságokat.

A KVM utal arra, hogy a magyar-román határvízi egyezmény értelmében a román félnek tájékoztatási kötelezettsége van hasonló esetekben. Ebben az ügyben nem történt ilyen figyelmeztetés - olvasható a közleményben.

A miniszter fokozott ellenőrzést rendelt el, a magyar vízügyi hatóságok folyamatosan vizsgálják a Szamos vízminőségét. A  Csengeri Automata Vízminőségi Állomáson 15 percenként vizsgálják a Szamos vízminőségét, ezt az interneten is lehet követni ezen a honlapon.

A magyar vízügyi hatóságok friss vízminőségi adatai alapján a magyar folyószakaszon nem történt észlelhető elváltozás, a vízben ciánt sem mutattak ki, és nem várnak a szennyezéshez kapcsolódó környezeti károsodást.

Romániai hírforrások kedden még arról számoltak be, hogy a baleset során több tíz köbméter zagy jutott a Szamos mellékfolyójába.

Tavaly tavasszal a KVM akkori államtitkára arról számolt be, hogy a Remin cég környezeti kockázatokat rejtő létesítményei legkésőbb 2006 végéig befejezik működésüket.

A magyar állam és a nagybányai székhelyű Transgold Rt. (korábban Aurul) között jelenleg is zajlik a kártérítési per a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai környezeti katasztrófa miatt. Az akkoriban még ausztrál-román tulajdonban lévő bányavállalat meddőhányójából százezer tonna ciántartalmú zagy került a Lápos patakba, majd a Tiszába. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.