Nem is lehetne jobban időzíteni: konferencia a fenntartható fogyasztásról

2007 nyarára a magyar sajtóban is közhellyé vált, hogy legalábbis nem problémamentes a fogyasztási modell, életmódunk, vásárlási szokásaink, sítlusunk, a szabályozási környezet, amelyben élünk. Decemberre tudományos konferenciát szerveznek a téma legkiválóbb hazai szakértőinek.

A Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan tanszéke, a Greendependent Egyesület, a Közép-Európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszéke, az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoportja és a Tudatos Vásárlók Egyesülete tudományos konferenciát szervez a fenntartható fogyasztás témájában, amelyre előadók jelentkezését
várják.

A konferencia célja, hogy áttekintse és összegezze a fenntartható fogyasztással kapcsolatos már megvalósított és folyamatban lévő kutatásokat, felmutasson egy olyan tudományos hátteret, amely a jövőben alapja lehet a
szakmai párbeszéd és munka fejlesztésének, valamint, hogy létrehozza a téma iránt érdeklődő kutatók informális együttműködését a fenntartható fogyasztással kapcsolatos tudás megosztása és növelése érdekében.

A konferencia időpontja 2007 december, helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem, a konferencia nyelve magyar. Az előadásvázlatok leadásának határideje: 2007 augusztus 31.

A konferenciára az alábbi témákban várják az előadásvázlatokat:

1) A fenntartható fogyasztás helyzete Magyarországon a fenntarthatóság mutatóinak tükrében

2) A fenntartható fogyasztás és a fogyasztói magatartás, a magatartást befolyásoló tényezők, a fogyasztás szociológiája és pszichológiája

3) A fenntartható fogyasztás elmélete, elvei és etikája

4) Fogyasztói életmódok, életstílusok, értékrend és a fenntarthatóság

5) A fenntartható fogyasztáshoz kapcsolódó szabályozások, közpolitikák, a nemzetközi és hazai szabályozási környezet által felvetett kihívások és lehetőségek

6) A következő területeken megvalósuló legjobb gyakorlatok, tapasztalatok, sikertényezők, bukatók elemzése:

• Élelmiszer, az élelmiszerek termelése és fogyasztása
• Háztartás (energia-és vízfogyasztás, építés és építtetés)
• Mobilitás: közlekedés, utazás és turizmus
• A fenntartható fogyasztás tanulása és tanítása
• Fogyasztói infrastruktúrák
• Média és fogyasztás
• Helyi közösségi kezdeményezések (önkormányzati, civil, Local Agenda 21 stb.)

Kutatókat, oktatókat, PhD-hallgatókat várnak

A konferenciára a fogyasztással, illetve fenntartható fogyasztással foglalkozó kutatók, oktatók és PhD-hallgatók előadásvázlatait, majd előadásait várják.

A konferencia célja, hogy valóban a fenntartható fogyasztás legfontosabb kérdéseit mutassák be és vitassák meg magas tudományos színvonalon. Az előadók egy rövid előadástervet nyújtanak be, amely tartalmazza az előadás fő téziseit, és a legfontosabb szakirodalmi hivatkozásokat. A beküldött előadástervezetek alapján a tudományos szervezőbizottság segítségével választják ki az előadókat.

Több tudományág (szociológia, környezettudomány, marketing, közgazdaságtan, politikatudomány, jogtudomány stb.) képviseletében várják az előadókat, és a téma sajátosságaiból fakadóan külön előnyt élveznek az interdiszciplináris megközelítések. Az ideális konferencia előadás valamilyen empirikus kutatási eredményre épül (felmérés, esettanulmány, jogi vagy policy-elemzés stb.), valamint szilárd elméleti alapokkal és a tudományosság elvárásainak megfelelő referenciákkal rendelkezik. Tisztán teoretikus előadások tartása sem kizárt, azonban a magas tudományos színvonal itt is elvárás.

Határidő és formai elvárások

Az előadás vázlat terjedelme kb. 1-1,5 oldal (4-6000 leütés), benyújtásának határideje 2007. augusztus 31. A vázlatokat magyar nyelven, elektronikus úton kell benyújtani a konferencia szervezőinek a konferencia@tve.hu e-mail címre. A vázlatnak tartalmaznia kell az előadás legfontosabb megállapításait, az alkalmazott elméleti megközelítést, a kutatás során alkalmazott módszer ismertetését, a legfontosabb irodalmak listáját, valamint egy néhány soros rövid CV-t.

Az elfogadott vázlatok szerzőinek 2007. november 15-ig kell elkészíteniük az előadásuk szövegét mintegy 30-40 000 leütés terjedelemben, amelyet a konferencia tanulmánykötetében megjelentetnek.

A konferencia tudományos szervezőbizottsága

Boda Zsolt, Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központ és Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet
Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete és Budapesti Corvinus Egyetem
Hofmeister Tóth Ágnes, Budapesti Corvinus Egyetem, Marketing és Média Intézet
Kerekes Sándor, Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézete
Székely Mózes, MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport Fenntartható Fejlidés Projektiroda
Pataki György, Szent István Egyetem Környezet-és Tájgazdálkodási Intézet és Budapesti Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszék
Vadovics Edina, GreenDependent Egyesület és Közép-Európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszéke
Valkó László, Budapest Mőszaki Egyetem, Környezetgazdaságtan Tanszék
Wessely Anna, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szociológia Tanszék
Zilahy Gyula, Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézete
 
A konferencián a részvétel ingyenes.

(Forrás: http://www.tve.hu/)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.