Kétszer nyert pert szerdán Kóka János a Magyar Nemzettel szemben

Első fokon, nem jogerősen helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Bíróság szerdán hozott ítéletében a Magyar Nemzetet, amiért a lap és annak internetes kiadása még júniusban azt a hamis látszatot keltette, hogy Kóka János gazdasági miniszter áfacsalást követett volna el.

A gazdasági miniszter azért fordult bírósághoz, mert a Magyar Nemzet napilap - és internetes kiadása - 2007. június 9-én közölte a "Kóka János az adócsaló miniszter?" című írást. Mint a per szerdai tárgyalásán, a miniszter keresetének ismertetésekor elhangzott, ebben többek között az szerepel, hogy MDF-közeli források szerint Kóka János volt az a kormánytag, aki étteremben rendezett magánpartiján asszisztensén keresztül felajánlotta az étteremnek, hogy nem kér számlát a fogyasztásról, intézzék azt el számla nélkül. Szerepelt az is, hogy Kóka Jánost, mint a lehetséges érintettet a hvg.hu nevezte meg, a lap pedig úgy tudja, a Columbus étteremhajón történt az eset.

Kóka János bírósághoz fordult, mert véleménye szerint valótlan volt a lap híresztelése, hogy maga vagy asszisztense felajánlotta volna a zsebből zsebbe fizetést a Columbus étteremhajón, egy rendezvényt követően. A tárgyaláson az alperes Magyar Nemzet szerkesztősége ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy csak alapvető tényközlési kötelezettségének tett eleget. Álláspontjuk szerint a Manager Magazin írását - amely először írt az ügyről - többen átvették, nagy visszhangja támadt az írásnak, politikusok nyilatkoztak az ügyben, és a lap csak a kialakult vitát ismertette. Emellett arra hivatkoztak, hogy csak kérdésként fogalmazták meg Kóka János esetleges érintettségét.

A per szerdai tárgyalásán a miniszter jogi képviselője arra hivatkozott, hogy a bírói gyakorlat szerint a bizonytalan célozgatás formájában, kérdésként előadott valótlan híresztelés is jogsértő, ugyanúgy, mint a kijelentő módban megtett híresztelés. Közölte azt is, hogy több más sajtószerv - például a miniszter érintettségét először közlő hvg.hu és a Magyar Hírlap is - önként helyt adott a helyreigazításnak.

A bíróság a szerdán hozott ítéletben helyreigazításra kötelezte a lapot és annak internetes kiadását, mert megalapozottnak találta a miniszter álláspontját, hogy a lap cikkében azt a hamis látszatot keltette, hogy Kóka János adócsalást követett volna el. A bíróság szerint a Magyar Nemzet valótlanul híresztelte, hogy Kóka János akár személyesen, akár asszisztensén keresztül felajánlotta volna a Colombus étterem üzemeltetőjének, hogy áfa nélkül, zsebből zsebbe kívánna fizetni.

A bíróság szerdán egy másik, szintén a gazdasági miniszter által a Magyar Nemzet szerkesztősége ellen indított perben is helyreigazításra kötelezte a lapot. A bíróság szerint a lap június 13-án megjelent, "Egy áfacsalás kérdőjelei" című cikkében olyan hamis látszatot keltett, hogy Kóka János áfacsalásban vett volna részt. A bíróság szerint a lap azt a valós tényt, hogy a miniszter által felmutatott számla és a lap munkatársa által ugyanott, később beszerzett számla formailag különbözik, olyan hamis színben tüntették fel, mintha ez azt igazolná, hogy Kóka János által felmutatott számla nem lenne eredeti, és nem lehetne tudni, hol készült.

A bíróság kimondta: a valóságban a számla a Colombus étteremhajón készült, és a Kóka János pártelnökké választása után tartott rendezvény költségeit és annak megfizetését igazolja, a számlát pedig az éttermet igazgató cég állította ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.