MSZP: ezer-ezerötszáz pedagógus marad állás nélkül

Az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője szerint ezer-ezerötszáz pedagógus marad állás nélkül ősszel. Erről Tatai-Tóth András szerdán Budapesten sajtótájékoztatón beszélt, kérdésre válaszolva. A Fidesz reagálásában közölte: azt kéri az  MSZP-től, hagyja abba a mellébeszélést és a félrevezetést a tanévkezdéssel kapcsolatban.

Pontos szám nincsen arról, hány pedagógus állása szűnik meg, néhány önkormányzat a döntést későn hozta meg - közölte a kormánypárti politikus. Tatai-Tóth András azt mondta, csak becslést tud mondani: információi szerint a megszűnt álláshelyek száma tízezer körül van, a ténylegesen elbocsátott pedagógusok zöme nyugdíjhoz közeli vagy nyugdíjas. "Ezer-ezerötszáz körülire teszem a munkanélküli pedagógusok számát" - fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint spórolás jellemzi az oktatáspolitikát és ez válságot okoz, Tatai-Tóth András közölte: 1200 milliárd forint egy évben az oktatási összkiadás, amelyből a költségvetés 600-700 milliárd forintot fizet, az idén hétmilliárd forinttal lesz kevesebb a normatíva az előző évhez képest.

A közoktatás egészére nem fog kevesebb állami pénz jutni a következő években - jegyezte meg. Tatai-Tóth András szerint átcsoportosításról van szó, annak érdekében, hogy odakerüljön pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá. Arra a kérdésre, hogy a középiskolákban tervezik-e a körzetesítés bevezetését, az MSZP-s politikus elmondta: életbe lépett a 18 éves korig tartó tankötelezettség, a magyar államnak kötelessége gondoskodnia arról, hogy legyen olyan iskola, amely felveszi a gyereket. Ezt meg kell oldani, de ez nem jelenti azt, ami a sajtóban megjelent - tette hozzá.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a szabad iskolaválasztás mellett garanciát kell beépíteni a rendszerbe arra, ne maradjon iskola nélkül a gyerek. Mint mondta, ha egy város működtet egy középiskolát, akkor az a normális, ha a település fiataljait veszi fel elsősorban. Mint elhangzott, nincs szó olyan típusú szabályozásról, mint korábban, amikor a középiskoláknak ki voltak jelölve a körzethatárok - mondta Tatai-Tóth András, megjegyezve: ennek nincs értelme, ilyet nem terveznek.

A szocialisták kezdeményezik, hogy az illetékes állami szervek vizsgálják meg, mi okozza a zavart a tankönyvpiacon. Mint mondta, az oktatási tárca nem kapott jelzést sem iskolától, sem a tankönyvkiadótól, hogy zavar lenne a tankönyvellátásban.

Az oktatási munkacsoport vezetője beszélt arról, hogy ősszel kezdeményezni fogják a pedagógusok továbbképzési rendszerének felülvizsgálatát, például a távoktatás feltételeinek megteremtését, emellett a középiskolai felvételi összekapcsolását a kötelező alapkészség-méréssel, illetve a pedagógusok teljesítmény alapú bérezésének kidolgozását.

Sió László, a Fidesz oktatási szakpolitikusa az elhangzottakra reagálva újságíróknak azt mondta: azt kérik a kormánytól, az MSZP-től és az oktatási minisztériumtól, hagyják abba a félrevezetést, a hazudozást, és foglalkozzanak azzal, ami az igazi probléma. Hiányzik harmincmilliárd forint a közoktatási intézmények költségvetéséből, emiatt nyolc-tízezer pedagógus állása van veszélyben, ötszáznál több intézményt vontak össze, szüntettek meg, zártak be - fejtette ki az ellenzéki politikus.

A Fidesz szerint az MSZP és az oktatási tárca olyan kérdéseket vet fel, amelyek másodlagosak, és nem mondják el a teljes igazságot. Példaként említette, hogy a teljesítményalapú bérezés, azaz a pedagógus életpályamodell már öt éve készen áll. A tankönyvellátással kapcsolatban közölte: az ígéret, hogy mindenki ingyen kapja a tankönyvet, már régen elfelejtődött, de az eddigi támogatásokat is csökkentik, miközben a könyvek nem érkeznek meg az iskolákba.

Sió László úgy vélte, szakmailag teljesen értelmetlen összekapcsolni a középiskolai felvételiket a kompetencia-méréssel. Megjegyezte: az intézmények tervezett körzetesítésével az a gond, hogy mivel az elit intézmények zömében a települések elit körzeteiben vannak, az intézményeket odaadják az elitnek. Lehetetlen lesz a tehetséges, de kevésbé tehetős családból származó gyereknek bekerülni egy elit intézménybe - fűzte hozzá.

(MTI)

Tatai-Tóth András
Tatai-Tóth András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.