Kétszázeurósokkal szobáztak

Feltehetőleg Bulgáriában gyártott hamis kétszázeurós bankjegyeket terjesztő csoportot számolt fel az NNI. Az idén, fél év alatt országosan 1017 darab hamis euróbankjegyet foglaltak le Magyarországon.


Március elsején délután öt órakor a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói feltartóztattak egy magyar rendszámú gépkocsit az M1-es autópálya tatabányai felhajtójánál. Miután az autóban négy darab hamis kétszázeurós bankjegyet találtak, a jármű 26 éves magyar és 27 éves ukrán utasát is őrizetbe vették.

Réthy Barbara főhadnagy, az NNI bűnszervezetek elleni osztályának munkatársa a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján elmondta: 2006 végén az Europol figyelmeztette a tagállamokat - köztük Magyarországot is -, hogy nagy mennyiségű hamis 200 eurós bankjegy jelent meg Európában. Egyidejűleg Magyarországon is jelentősen megnőtt a forgalomból kiszűrt hamisítványok száma.

A rendőrség - ahogy Réthy fogalmazott - minden törvényes eszközt bevetett, hogy a nemzetközi pénzhamisító szervezet magyarországi kapcsolatait és terjesztő hálózatát felderítse. Március elejére sikerült felderíteni egy bolgár-magyar-ukrán csoportot, amelyet egy 52 éves bolgár férfi irányított. A hamis pénz szállításában egy 74 éves bolgár-magyar kettős állampolgár is részt vett, mivel "arra senki nem gyanakodott a határon, hogy az idős bácsi csempész volna".

A szervezet Magyarországon döntően szállodákban váltotta be a hamis kétszázasokat. Szobát foglaltak a Balaton környéki településeken, valamint Győrött és Miskolcon. Hamis kétszázasokkal fizettek, a visszajárót azonban természetesen már valódi euróban kapták meg.

Nyugat-Európa más országaiban - Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Olaszországban és Szlovákiában - benzinkutaknál költötték el a pénzt: karton cigarettát és hasonló termékeket vásároltak vele, ott az áru is megmaradt, és a visszajárót is valódi bankókban tehették zsebre.

A rendőrségnek május 22-én sikerült elfognia a szervezet irányítóját a röszkei határátkelőnél. Az 52 éves férfi kocsijában tizenkét hamis 200 euróst találtak. Róla később az Europoltól kapott információk alapján kiderült, hogy egy alkalommal 30 ezer eurót adott el egy német férfinak Budapesten.

Réthy Barbara elmondta: a szervezet névértéke harmadáért vásárolta a hamis 200 eurósokat. Az, hogy a hálózat tagjai mekkora fizetséget kaptak a hamisítványok beváltásáért, részben a szervezeten belül elfoglalt helyüktől függött, részben pedig attól, mekkora összeget sikerült beváltaniuk.

Réthy főhadnagy elmondta: az ügyben kilenc gyanúsított ellen indult eljárás, közülük négyen előzetes letartóztatásban várják a nyomozás befejezését. A Magyarországon (is) forgalomba hozott hamis 200-asok nem pénzpapírra készültek, de igen jó minőségűek. Eurót is elfogadó szállodák és üzletek pénztárosait ugyan nem lehetne megtéveszteni velük - bár, mint az eset bizonyítja országszerte számos helyen sikerült -, az eurót csak felületesen ismerőket azonban igen.

Magyarországon évek óta átlagosan 800-1200 darab hamis euróbankjegyet foglalnak le a hatóságok. Tizedannyit, mint forintból. Az évente pénzhamisítás gyanújával elrendelt nyomozások minden ötödike euróval kapcsolatos bűncselekményekben indul. Míg Európa nyugati felét elsősorban hamis 20 és 50 eurósokkal árasztják el a bűnszervezetek, Magyarországon négy hamis euróbankjegyből három 200-as címletű. Tavaly 23 esetben kért segítséget euróhamisítók elleni akciókhoz az Europol Magyarországtól, ezek közül tizenkettőben magyar gyanúsítottak is voltak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.