Gój Motorosok egy kilakoltatáson

Tegnap kilakoltattak a honvédség veszprémi szolgálati lakásából egy nyugalmazott ezredest, Káldi Frigyest.

A főtisztet 2001-ben a honvédelmi reformra hivatkozva leszerelték. Nyugdíjba vonult, szolgálati lakását továbbra is használhatta. Később - 2002-ben - felszólították, hogy költözzön ki a lakásból, ennek nem tett eleget, ezért a honvédség bírósághoz fordult. Káldi első- és másodfokon is veszített, majd felülvizsgálati kérelmét a Legfelsőbb Bíróság 2005-ben elutasította.

Tegnap a végrehajtók rendőrökkel együtt érkeztek a kilakoltatás helyszínére. Káldi Frigyes egyenruhában fogadta őket, és jegyzőkönyvbe vetette, hogy nem fogadja el az intézkedést, mert jelenleg is folyamatban vannak jogorvoslati kérelmei. Ennek ellenére bútorait kivitték az utcára, majd egy raktárba szállították őket.

A kilakoltatáson jelen voltak a - magukat a magyar nemzeti és keresztény értékek megőrzésére hivatottnak tartó - Gój Motorosok nevű szervezet tagjai. Káldi ezzel kapcsolatban azt mondta: egyedül ez a szervezet vállalta fel az ügyét nyilvánosan. Mészáros Imre, a szervezet elnöke tudósítónknak azt mondta: azért vállaltak szolidaritást, mert kíváncsiak voltak arra, hogy van-e jogegyenlőség állampolgár és állampolgár között. Magyarázatként úgy fogalmazott: tudnak olyan esetről, amikor ugyanilyen helyzetben elhalasztották a kilakoltatást.

A HM-ben Bocskai István szóvivőtől megtudtuk: Káldi Frigyes korábbi szolgálati helyéről az alakulat megszűnése miatt került Veszprémbe, ahol szolgálati lakást igényelt. Erre nem volt jogosult, a HM lakásbizottsága azonban mentesítette a kizáró okok alól, és beosztása megszűnéséig számára lakást biztosított. Az 1997 decemberében kötött szerződésben a bérlő vállalta, hogy ha a fenti feltétel bekövetkezik, a lakást hatvan napon belül kiüríti. Káldi jogviszonya 2001 decemberében megszűnt, a lakás további használatára senkitől nem kapott ígéretet.

A szolgálati lakásokra vonatkozó HM-rendelet szerint Káldi ettől kezdve olyan jogcím nélküli lakáshasználónak tekinthető, aki köteles a lakást kiüríteni, és elhelyezésre sem tarthat igényt - állította Bocskai. Amikor a HM a lakás kiürítése érdekében a Veszprémi Városi Bírósághoz fordult, Káldi azzal védekezett, hogy a nyugállományba helyezéssel egyidejűleg mentesítették a lakás kiürítésének kötelezettsége alól. Ám ez a szóvivő szerint nem igaz.

A bírósági procedúrák után a minisztérium a lakás kiürítése érdekében végrehajtási eljárást kezdeményezett, miközben Káldi a HM lakásbizottságához fordult, ám nem kapott kedvező választ. Ugyanakkor a honvédelmi miniszter az idén méltányosságból másfél szobás lakás kijelölését engedélyezte, az ezredes azonban azt nem fogadta el. Káldi júniusban ismét a miniszterhez fordult, és kérte a végrehajtási eljárás felfüggesztését, csakhogy Szekeres Imre erre nem látott lehetőséget.

Nemzeti és keresztény értékőrző akció
Nemzeti és keresztény értékőrző akció
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.