Gábor György: Nem csak a blogger volt ostoba és aljas

Hihetetlen, amit a TV 2 művelt - így vélekedett Gábor György vallásfilozófus a beszélgetésről. - Ki az a Tomcat? És ha behívják, miért hagyják, hogy butaságokat szajkózzon? Szörnyű, kiábrándító.

Gábor György szerint nem ártott volna, ha a riporter megkérdi: Tomcat úr olvasta-e a Talmudot? Ha igen, akkor bizonyára tud héberül. Mert léteznek ugyan XX. század eleji Talmud-fordítások, ezek németül és franciául hozzáférhetőek, de a szakemberek nem használják. Ha valaki idéz, héberül kell tudnia. Ezzel foglalkozom - mondta Gábor György -, tudom, errefelé ki tud héberül.

- Azt is tudjuk - jegyezte meg Gábor -, hogy vannak főként XIX- XX. századi magyar részletfordítások, de ezeknek annyi közük van az ősi zsidó tanításhoz, mint Tomcatnek a cimbalmozáshoz. Ám ezekkel egy időben megszülettek a Talmud antijudaista, később antiszemita hamisításai, amelyekre egész iparág létesült. Nyilvánvaló, hogy Tomcat is ezekből idézett, többet ennél ki sem néznék ebből a primitív fiatalemberből. A Talmudban ugyanis olyan állítások, amelyeket ő idézett, nem szerepelnek.

További probléma, ecsetelte Gábor György, hogy a Talmudot a Koránhoz hasonlóan nehéz önmagában olvasni, ilyesmire a zsidó bölcsek sem szívesen vállalkoznak. A Talmudot kizárólag kommentárokkal együtt érdemes vizsgálni. Hasonló a helyzet az ószövetségi Biblia-szövegekkel is. Ha valaki "átfutja" a lányaival háló Lót történetét, azt a legborzasztóbb emberi cselekedetként is beállíthatja. De ekkor nem vesz arról tudomást, hogy a Biblia és a Talmud is egy adott kor sajátos nyelvi metaforáit használja, ezért roppant mód fontos az óvatosság.

- A zsidó bölcseletben a legfontosabb az emberi élet - emlékeztet Gábor -, azt az örökkévalótól kaptuk ajándékba. Csakhogy Lót azt hiszi, a város elpusztult, hárman maradtak, azért hál a lányaival, hogy betöltse a legfőbb isteni parancsot: szaporodjatok és sokasodjatok. A goj különben népet jelent, nem is értem, hogy jön ez az ostoba ember ahhoz, hogy etimologizáljon egy olyan szöveget, amiről fogalma sincs.

A TV 2-ben elhangozhattak a legismertebb antiszemita toposzok. Gábor György szerint bocsánatot kellene kérniük ezért az ostoba és aljas beszélgetésért. (R. L.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.