Kisebbségi oktatás szülői kérésre

Német nemzetiségi nyelvoktatást vezetnek be az idei tanévtől a Vas megyei Ják általános iskolájában - döntött a napokban a 2500 lakosú település önkormányzata 13 szülő kérésére.

Szemes István, Ják polgármestere elmondta: az első osztályban indítandó képzést az oktatási és kisebbségi törvény teszi lehetővé azzal, hogy legalább nyolc szülő kéréséhez köti a nemzetiségi nyelvoktatást.

Wenczl Miklós, a Vas-Zala Megyei Német Kisebbségi Önkormányzati Szövetség elnöke kifejtette: a jákiak kérése azt is jelenti, hogy a szülők kisebbséginek vallják magukat annak ellenére, hogy korábban ezt sehol sem nyilvánították ki. Így megvan a jogalapja annak, hogy a nemzetiségi nyelvoktatást be lehessen indítani a községben. Ezzel persze a helyi önkormányzatnak feladatellátási kötelessége keletkezik. Wenczl Miklós hozzátette: szeretnék, ha Jákon is létrejönne a német kisebbségi önkormányzat.

Dobos Józsefnétől, a jáki iskola igazgatójától megtudtuk: az új képzés keretében heti öt órában tanulják majd a gyerekek a németet. Ezzel a heti öszszes óraszámuk a korábbi húszról huszonötre növekszik. A gyerekek nemcsak az új nyelvvel ismerkednek majd meg, hanem a tanterv szerint a kisebbség hagyományaival, játékaival, dalaival, ételeivel és a németség földrajzi vonatkozásaival is. Az igazgatónő tájékoztatása szerint az oktatás feltételei adottak az iskolában: két némettanáruk van, a pluszköltségeket pedig a megnövekedő állami normatívából fedezik.

Dobos Józsefné hangsúlyozta: a nemzetiségi nyelv és a kisebbség kulturális tradícióinak az oktatásával erőteljesen fejlődik a tanulók kommunikációs készsége. A jáki iskolából kikerülő, szakmát tanuló fiatalok jobban el tudnak majd helyezkedni a szomszédos Burgenlandban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.