Lépni kell, amíg nem válik "megszokottá"


Nincs olyan magyar állampolgár, akik attól tartana, hogy tömegpusztítást hajtana végre a Magyar Gárda - mondta a Klubrádió Kontra című műsorában Gábor György vallásfilozófus. Azonban egy folyamatról van szó - tette hozzá - aminek veszélyes kifejlődésére volt már példa a magyar történelemben.

"Egy kis pártocska bekerült a parlamentbe, ami végül jogfosztásokhoz vezetett. A mindennapi közbeszédben bevetté vált a kirekesztő, jogfosztó beszéd - ez tette lehetővé" - mondta. Gábor György hangsúlyozta, nem lehet bagatellizálni az ilyen jelenségeket, mert "hozzászoktat minket", és érzéketlenné teszi iránta a társadalmat, ez vezethet később valódi bajhoz. Hangsúlyozta, hogy nem csupán és egyszerűen az antiszemitizmusról van szó, hanem "mindarról van szó, ami elfogadhatatlan egy demokratikus köztársaságban". Mindezt azonnal nemkívánatosnak kellene nyilvánítani - mondta Gábor György.

A vallásfilozófus felidézte, hogy Nicolas Sarkozy, mint markáns jobboldali politikus kijelentette, az antiszemitizmus nem a francia zsidóság ügye, hanem a köztársaság ügye. Mint elmondta: ugyanezt várja a magyar jobboldali politikusoktól is.

Gábor György kifejtette azt a meglátását is, hogy a Magyar Gárda zászlaját megáldó pap az egyházat képviselte. A vallásfilozófus szerint a felszentelt pap mindenkoron az úrhoz tartozó eklézsiát, szakrális és spirituális értelemben az egyházat képviseli, ezért kellene egyértelmű állásfoglalást kibocsátania az egyháznak. Gábor György úgy fogalmazott: "ha az egyház komolyan venné magát: elmondaná mit gondol a Magyar Gárdáról". Klubrádió>>>>>>

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.