Az orvoslátogatóknak is elkelne a csodaszer

Néhány éve a főiskolai végzettségűek "dúsították fel" a szakmát, most az egészségügyi átalakítás vert végig az orvoslátogatókon. Az aranyélet véget ért: aki nem kis cégeknél reszkíroz, azt sokszor a multik állítják teljesíthetetlen követelmények elé. Keveseknek van hova viszszatérniük a gyógyszerészi, orvosi pályán, de a különböző iparágak területi képviseletei nyitva állnak előttük.

Az elmúlt években sokat változott az orvoslátogatói szakma: míg a rendszerváltás környékén a doktorok tátott szájjal bámulták a vadonatúj autókból kiszálló csinos nőket, akiket az az óriás gyógyszergyár küldött hozzájuk, amelynek készítményeit használták, nem sokkal később gyümölcsöző együttműködés alakult ki közöttük.

- Az orvos pénzt, drága külföldi utakat és egyéb juttatásokat kapott a gyártótól, amely az ő segítségével növelni tudta eladásait; a látogatók magas fizetésért és prémiumért dolgoztak, a beteg pedig jó készítményeket kapott. Az egyedüli vesztes az egészségügyi kassza volt, ennek isszuk most a levét - meséli Erika, aki a negyedik nagy gyógyszergyárnál dolgozik, amióta végzett a gyógyszerész karon. Belföldön korlátlanul használhatja céges autóját, amit százezer kilométerenként cserélnek, és minél magasabbra lép a ranglétrán, annál nagyobb összegért választhat kocsit. Az már szinte magától értetődő, hogy céges telefonja van. Korábban évente többször ment külföldi csapatépítő tréningekre, és az orvosokkal konferencia-hétvégékre: belföldön wellness-szállókba, ötcsillagos hotelekbe, és külföldre, Ausztráliába, Mexikóba, az Egyesült Államokba vagy Kínába. Csomagtartója nemrég még zsúfolásig tele volt repitollakkal, törülközőkkel, naptárakkal.

Munkaideje kötetlen, a magyarországi 12-14 ezer kilométeres éves átlaghoz képest viszont 30-60 ezer kilométert vezet, és az orvosi egyetem gyógyszerész karán nem kis fáradsággal elsajátított tudást szinte csak akkor használja, amikor hobbiból egy patikában ügyel.

Az első nagy "csapást" a főiskolai végzettségűek beengedése mérte a diplomás orvoslátogató-piacra. - A cégek rájöttek, hogy egy szakképzett védőnő, gyógytornász vagy szociális munkás számára minőségi ugrás a nettó 140-170 ezres fizetés, azaz jóval olcsóbban "megúszhatják" a dolgot, mint az egyetemet végzett kollégák esetében. Bár sok munkáltató ragaszkodik az egyetemi végzettségű látogatókhoz, hosszú távon elkerülhetetlen, hogy a fizetések egy alacsonyabb szinten állapodjanak meg - véli Judit, aki annak idején azért választotta az orvoslátogatást, mert - bár azt sokkal jobban szereti - gyógyszerészként nem keresett volna eleget. Ő szintén több nagy gyártónál dolgozott már.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet adatai szerint míg tavaly év végén a nyilvántartásban szereplő "gyógyszerismertetők" száma 2734 volt, az őket alkalmazó cégeké pedig 434, idén augusztus közepéig csupán 156 cégengedélyt és 2183 gyógyszer- és gyógyászati segédeszközöket ismertető személyt regisztráltak. A multik átlagosan 10-15 százalékos leépítést hajtottak végre: a Pfizer és a GlaxoSmithKline már tavaly év végén megkezdte az elbocsátásokat, az Abbottnál 20 százalék körüli létszámcsökkentés volt; a Richternél nem küldtek el senkit, de létszámstopot vezettek be. Egy-két, generikus gyógyszereket gyártó vagy új készítményekkel jelentkező cég tudott csak bővíteni.

- Arra számítottunk, hogy a "különbözet" megjelenik majd valahol a gyógyszertári praxisban, de nem látjuk akkora számban a kollégákat, amekkorában a látogatók közül eltűntek - számolt be tapasztalatairól Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. Igaz, hogy körülbelül 300 személyi jogosultságot adtak ki gyógyszerészeknek.

Hogy hová tűntek az orvoslátogatók? - Azok közül, akik nem mentek vissza a szakmába (és lássuk be, erre kevés embernek volt lehetősége, hiszen az elmúlt évek alatt jórészt megszakadtak azok a valódi kapcsolatok, amelyekre praxist lehet építeni), sokan "törvényen kívülre" kerültek. Ahogy az a munkáltató cégek számának csökkenéséből is látszik, a kis- és középvállalkozások döntő többsége nem tudta és nem is akarta kifizetni az orvoslátogatók utáni ötmillió forintos regisztrációs díjat, a tevékenységüket viszont folytatják: megtartották saját kollégáikat, sőt a nagy cégektől kirúgottakat is felvették. Ők ugyanazt a munkát végzik, mint mi, akik bejelentve, egy-egy gyógyszergyár kötelékében dolgozunk, erősen szabályozott eszközökkel - állítja a 42 éves Judit, akinek több volt kollégája is megbízási szerződéssel vagy névleg nem orvoslátogatói munkakörben dolgozik.

- Egészségügyi szakértést számláznak, és nemegyszer áthágják az etikai szabályokat, például készpénzt adnak az orvosoknak, luxusutakra viszik őket. Ezt azonban képtelenség bizonyítani. A multik ugyanakkor nem kockáztathatják meg a svindlizést (sem etikai, sem adóügyi szempontból), a munkatársaknak ellenben hozniuk kellene a számokat - teszi hozzá.

- Egyes vállalatoknál komoly leépítések voltak, mások még kivárnak. Bár az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGY) a decemberi alkotmánybírósági beadvány után nyáron az Európai Unió Bizottságánál is kérdéssel és panasszal élt, mert úgy véli, a regisztrációs díj egy szakmát diszkriminál súlyosan, ebben az évben már valószínűleg nem születik döntés. Az évi ötmillió forintos, a gyógyszerismertetők után adóként fizetendő díj esetleges eltörlése után sem valószínű, hogy a cégek vissza tudják venni teljes számban a már elküldött kollégákat. Elsősorban a gyógyszer-gazdaságossági törvény egyéb rendelkezései okoznak súlyos bevételkiesést a gyártóknak, és egyes készítmények teljes piacvesztést szenvednek el, ezért mire esetleg megszűnik a regisztrációs díj, az elbocsátottak zömére valószínűleg már nem lesz szükség - véli Székely Krisztina, az IGY elnöke. - A gyógyszerismertető kollégák iránti kereslet akkor nőhet ismét, ha a lakosság egészségi állapota (az egészségügyi reform lépéseinek mellékhatásaként) romlani kezd, ám ehhez egy-két évnek el kell telnie - állítja.

Azok, akik nem térnek viszsza a patikákba vagy a rendelőkbe, más utat is választhatnak. - Területi képviselőket egyéb iparágakban is keresnek. Az orvoslátogatók elsősorban az emberekhez értenek, jól kommunikálnak, könnyen teremtenek kapcsolatot másokkal. Azokat az előnyöket, amiért sokan választják ezt a munkakört (céges autó, laptop, mobiltelefon, kötetlen, ügyeletmentes munkaidő és munkabeosztás, magas, bejelentett fizetés) egy feldolgozóipari vagy számítástechnikai vállalat is biztosítani tudja. Sok kisebb, vitaminokat, táplálékkiegészítőket és egyéb, az orvosláshoz valamilyen módon kötődő tevékenységet végző cégnél is el tudnak helyezkedni - mondja Kovács András, a személyzeti tanácsadással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Grafton Recruitment gyógyszeripari divíziójának vezetője.

Cégautóval háromszázezertől

Az orvoslátogatók feladata hivatalosan az, hogy a gyógyításban részt vevő kollégákat (orvosokat, gyógyszerészeket) megismertessék a legújabb fejlesztésekkel, tudományos eredményekkel egy-egy készítményről, gyógyszercsoportról. Valójában az ügynökökéhez hasonló tevékenységet végeznek: időről időre felkeresik a körzetükhöz tartozó "ügyfeleket" és megpróbálják rávenni őket, hogy az általuk "reklámozott" készítményt írják fel a betegeknek. Korábban széles palettáról válogathattak: a külföldi nyaralástól a készpénz- vagy ajándékosztásig, ma már az etikai normák és a jogszabályok viszonylag szigorú keretek közé szorítják azokat, akik betartják az előírásokat. Az orvoslátogatóknak (hivatalos nevükön gyógyszerismertetőknek) egyetemi vagy főiskolai egészségügyi diplomára van szükségük, a kezdők bruttó bére 300 ezer forint körüli, teljesítményarányos fizetéssel kiegészítve. A munkaerő-piaci szakemberek becslései szerint a látogatók 65-75 százaléka 25-40 év közötti nő, a férfiak jobban szeretnek előrelépni az értékesítés vagy a termékmenedzsment területére.

- Idén a fehér már nem divat, tudom ajánlani helyette a bézs vagy a fiatalosabb pink tablettáinkat!
- Idén a fehér már nem divat, tudom ajánlani helyette a bézs vagy a fiatalosabb pink tablettáinkat!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.