Áruutaztatás számlatrükkökkel

Négy év alatt ötmilliárd forintnyi áfát igényelt vissza jogosulatlanul egy egri székhelyű cég az APEH-tól különféle, külföldre értékesített számítástechnikai cikkek után.

Az APEH - információink szerint - a három év alatt viszszaigényelt 3,8 milliárd forintnyi áfa miatt figyelt fel arra az egri székhelyű cégre, amelynek vezetői ellen - párhuzamosan - a vámőrség nyomozást rendelt el egy másik milliárdos áfacsalási ügyben szerzett információk alapján. A vámosok a társaság 2006-os és 2007-es tevékenysége alapján összesen 1,2 milliárdos áfacsalás gyanújával vizsgálódtak a cég körül.

Az APEH feljelentése nyomán a két - korábban külön szálon folyó - eljárást a vámőrség egyesítette, így már öszszesen ötmilliárdos áfacsalási ügyben nyomoznak.

Szikora János, az APEH elnöke Nagy Jánossal, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokával közös sajtótájékoztatóján tegnap bejelentette: az adó- és a vámhatóság többhetes előkészítése után a múlt héten több mint negyven pénzügyőr tartott házkutatást az ügyben kulcsszerepet játszó egri cégnél és országszerte, kilenc más helyszínen.

A nyomozás eddigi adatai szerint az Egri Ászok Kft. a valódi értékük többszörösének megfelelő összegről kiállított fiktív számlákkal szerzett be számítástechnikai eszközöket és tartozékokat Magyarországon. Az árut papíron egy Romániában bejegyzett cégnek értékesítették. A vevő "kérésére" a szállítmányokat egy szerbiai vámszabad területre vitték Szabadka közelébe, s ott tárolták, amíg a román cég papíron el nem adta valamennyit egy, az Egyesült Államokban bejegyzett off-shore cégnek.

A magyar "exportőr" eközben a valódi érték többszöröséről kiállított számlák alapján visszaigényelte az áfát. Az adótitokra hivatkozva Szikora János azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi áfát fizettek vissza ténylegesen az Egri Ászok Kft.-nek. Annyi azonban kiderült, hogy a cég és a hozzá köthető (s az ügyben érintett) vállalkozások 2003 óta nyolcmilliárd forint forgalmi adót igényeltek vissza, ebből ötmilliárdot az adóvizsgálat és a vámőrség nyomozásának eddigi megállapításai szerint jogosulatlanul.

Az áru új, "amerikai" tulajdonosa "átpapírozva", azaz más adatokkal kiállított fiktív számlákkal és más kamionokkal visszaküldte az árut Szegedre, egy közvámraktárba, ahonnan később - immár a reális árra kiállított számlákkal - továbbküldték Romániába.

Az Egri Városi Bíróság az Egri Ászok Kft. két, gyanúsítottként már kihallgatott vezetőjét letartóztatta. A vámőrség eddig 30 millió forintnyi vagyon zárolását kezdeményezte, s még kutatnak a gyanúsítottak fellelhető és lefoglalható vagyona után.

A vámőrség országosan jelenleg több mint száz hasonló ügyben nyomoz. Ezen bűncselekmények elkövetői együttesen 30-35 milliárd forint forgalmi adót próbáltak meg az államtól jogosulatlanul viszszaigényelni. Az adótitokra hivatkozva nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy ezekben az ügyekben ténylegesen mekkora összeghez jutottak az adócsalásra specializálódott bűnözők.

Fiktív tranzakciók - valódi áfa-visszaigénylés
Fiktív tranzakciók - valódi áfa-visszaigénylés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.