"...akkor nem ültem volna 117 napot"

Nevetséges. Ha önmagam vagy az alapítvány védelme érdekében építettem volna ki nemzetbiztonsági kapcsolatokat, nem ülök előzetesben 117 napot - jelentette ki lapunknak Földesi-Szabó László. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét a vámőrség milliárdos csempészettel gyanúsítja.

- Hogyan lett ön az alapítvány kuratóriumi elnöke, miután 2000-ben, a rossz nyelvek szerint nem egészen önszántából távozott a rendőrségtől?

- Önként távoztam a testülettől húsz év szolgálat után. Előzőleg folyt ugyan ellenem egy eljárás hivatali visszaélésért - a végén 30 ezer forint pénzbüntetést kaptam.

- Miről volt szó?

- Államtitkot sértenék, ha beavatnám a részletekbe.

- Egy volt rendőrtiszt, Labancz Ferenc szerint korábban ön nyomozott az Egymásért Egy-Másért alapítója, Jakubinyi Roland édesapja, Jakubinyi Róbert váltócsalási ügyében.

- Nem nyomoztam Jakubinyi Róbert ellen soha. Tíz-tizenöt éve ismerjük egymást, sok mindenről hasonlóan gondolkodunk. Ha igazak is azok a vádak, amelyek személyével kapcsolatban egykor megfogalmazódtak, én nem emlegetném fel a régi ügyeket, már csak azért sem, mert sem titoksértést, sem személyes adatokkal való visszaélést nem szeretnék elkövetni.

- Még a parlamenti szakbizottság is vizsgálta az NBH és az alapítvány kapcsolatát. Ott ugyan nem találtak semmi gyanúsat, de ennek ellenére sokan ma is úgy vélik: azért kapott helyet a kuratóriumban két nemzetbiztonsági tiszt, illetve azért segítették átlag feletti adományokkal a rendőrséget, a BM kórházát, mert így egyfajta védelmet reméltek.

- Nevetséges. Még ha, önmagam vagy az alapítvány védelme érdekében építettem volna ki "nemzetbiztonsági kapcsolatokat", ha efféle megfontolásból adakoztunk volna, bizonyára nem ülök előzetesben 117 napot. Ez nem így működik. Amikor a rendőrségtől nyugdíjba vonultam, éreztem még magamban annyi energiát, hogy a lehetőségeimhez képest támogassam a rászorulókat. Rendőr voltam, aki pályafutása alatt rendőrökkel, pénzügyőrökkel és a titkosszolgálatok dolgozóival működött együtt. Többekkel baráti kapcsolatba kerültem. Semmi meglepőt nem találok abban, hogy később a hozzám hasonló gondolkodású volt és esetleg ma is aktív titkosszolgálati munkatársak is részt vettek abban a karitatív munkánkban.

- Ön mivel magyarázza, hogy az alapítványt érintő csempészügy iránt igencsak élénken érdeklődött az NBH nemrég menesztett főigazgatója?

- Az "igencsak élénken" nem jó kifejezés, természetesen érdeklődött felőle, miután a hivatal egy aktív és egy szerződéssel foglalkoztatott dolgozója is részt vett a kuratórium munkájában.

- Az alapítás óta mennyi adományt osztottak szét?

- Sok tízmillió forintot. Szegényeket, betegeket és más rászorulókat éppúgy támogatunk, mint például egy Dobó István földi maradványainak méltó emlékhely kialakítását az egri várban. Csak erre több mint 15 millió forintot költünk. Milliókba került az édesanyjától elhurcolt Mehmet Karcsika felkutatása és hazahozatala is. A honlapunkon évről évre nyomon követhető, kik és mely önkormányzatok, intézmények kaptak támogatást. Miután az alapítvány kuratóriumi tagjai valamilyen formában kötődtek, ma is kötődnek a fegyveres testületekhez, ezért a rendőrség és a rendészeti szervek talán egy picivel több támogatáshoz jutottak.

- A vámőrség másokkal együtt milliárdos csempészettel gyanúsítja önt. Azzal, hogy éveken át megsértették a külföldről beérkező adományokra vonatkozó szabályokat. Miután önök értékesítették az adományt, s a befolyt pénzből akartak jótékonykodni, vámot nem, importáfát azonban fizetniük kellett volna...

- Ez a vámőrség álláspontja. Egy általunk felkért igazságügyi vámszakértő épp az ellenkezőjét állítja. Szerinte az adományok felhasználásának a célja, vagyis a rászorulók segítése nem változott azáltal, hogy nem az árut osztottuk szét, hanem az értékesítésből befolyó pénzzel támogatjuk őket. Az alapítvány "eleve adómentes", alanyi jogon, ezért nem is értjük a vámőrség gyanúsítását.

- A gyanúsítás szerint a Herba Zrt. és a Crevet Kft. élelmiszereket importált a Távol-Keletről. Az árut a Palota Vámügynökség Kft. raktárában helyezték el, majd eladták a hongkongi Horse Trading Ltd.-nek, amelytől adományként megkapták, majd egy bizományosi szerződéssel továbbadták a Herbának. A vámőrség szerint ezért járt be ekkora utat az áru, hogy megtakarítsák az áfát és a vámot...

- Az alapítvány kuratóriumának és nekem elnökként nem tisztem és nem feladatom az adományok eredetének vizsgálata. Nem tudom, nem is kellett tudnom, hogy az adományként nekünk juttatott pénz vagy áru előzőleg milyen utat járt be. Azt sem, hogy az adományozó miért ránk gondolt. Csak az számít, hogy amit ad, az adományozás pillanatában az ő tulajdonát képezze, és azt ingyen adja át. Felteszem, azok az alapítványok, amelyek részesülnek az adózók egyszázalékos felajánlásaiból, szintén nem kérdezik meg támogatóikat és azokat sem, akik ezen felül adományoznak, hogy vajon volt-e jövedelmük, jogosultak voltak-e felajánlást tenni.

- Hol a pénz?

- A nyomozás részeként zároltak több számlát, így a Herba számláit is. A céggel úgy állapodtunk meg, hogy az átadott áru ellenértékével 180 napon belül kell elszámolniuk. Sajnos, egyes partnerei a Herbának sem fizettek még az elszámolási határidő miatt. Ezért, valamint az eljárás miatt, jelenleg több mint 1,4 milliárd forinttal tartozik nekünk a Herba.

- Ha minden szabályos és törvényes volt, miért állították le tavaly az adományok fogadását?

- Csak az élelmiszer-adományok fogadását állítottuk le, miután a vámőrség egymásnak ellentmondó állásfoglalásokat adott ki. Korábban olyan határozatokat hoztak, hogy minden rendben van. Később a VPOP büntetőeljárást indított. Úgy döntöttünk: addig nem fogadunk több távol-keleti adományt. Más adományokat azonban továbbra is szívesen veszünk.

"Adományokat továbbra is szívesen veszünk"
"Adományokat továbbra is szívesen veszünk"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.