Soha többé fasizmust! - Több száz tiltakozó a Vár alatt

Magyarellenes, emberellenes, nemzetellenes és hülye - tömören így jellemezte a Várban éppen esküt tevő gárdistákat a Dózsa György téren megrendezett antifasiszta demonstráción Tamás Gáspár Miklós.

Helyesbítés
Mészáros Imre, a Gój Motorosok Egyesületének elnöke hivatalos formában azt a tájékoztatást adta a NOL szerkesztőségének, hogy a jelzett időben egyesületük motorosai nem voltak jelen a budapesti Dózsa György téren, mert - tanúkkal és videofelvételekkel bizonyíthatón - egy Országzászló alapkő letételénél voltak Agárdon, utána Zamárdiba mentek és ott tartózkodtak másnap délutánig.
Fenntartjuk, hogy a tüntetés résztvevői között mindvégig fehér trikós motorosok sétáltak és filmeztek - ezek szerint azonban ők nem az egyesületet képviselték.
A téves tájékoztatásért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.


Persze a hülyeség megjelent az antifasiszta demonstráción is - egy magát elhíresültnek tartó fiatalember személyében. A militáns nézeteiről ismert Tomcat a helyszíntől nem messze nyilatkozott televízióknak és a demonstrálók közül többen hangosan fejezték ki nemtetszésüket, majd a szervezők távozásra szólították fel az internetes bloggert. Még a biciklijét is földhöz verték. Ugyanakkor a szombati antifasiszta tüntetés résztvevői között mindvégig fehér trikós gój motorosok sétáltak és filmeztek: gondosan regisztráltak minden egyes résztvevőt.

"Soha többé!" - a Dózsa György-szobornál összegyűlt több száz tiltakozó közül kiemelkedő transzparensek, illetve a "Magyar vagyok, nem gárdista" feliratú pólók, holokausztáldozatok fotói voltak láthatók a fekete-fehér egyenruhások elleni megmozduláson. A Nagy Imre Társaság és a Magyar Antifasiszta Liga tüntetésén Tamás Gáspár Miklós filozófus örömét fejezte ki, hogy valamennyi parlamenti párt többé-kevésbé elhatárolódott a "magyar SS-től", amely szervezet, mint mondta, nemcsak a zsidók érzékenységét sérti - ők ezt már megszokták -, hanem a cigányokét, palócokét, kunokét is.

Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti elnöke szónoklatában párhuzamot vont a Magyar Gárda és az 1944-1945-ös nyilasok, illetve az 1956-os munkásőrség között, és skandálni invitálta a tüntetőket - "Soha többé fasizmust, hogy elhallatsszon a Várig". (Ha ez nem is, Szalóki Ági énekesnő jóvoltából legalább egy gyönyörű gyimesi népdal fölkúszhatott a gárdisták fülébe).

- Nem ellenségek ők, hanem tudatlan, félrevezetett fiatalok - Daróczi Ágnes közíró szerint azonban, amikor honvédelemről, magyar eszmékről beszélnek, a nyilas ideológiát értik mögötte. A publicista gyalázatnak nevezte, hogy egy volt hadügyminiszter (Für Lajos) nevét adja a Magyar Gárda felesketéséhez.

A tüntetés után többen felsétáltak a Várba, megnézni maguknak a gárdistákat Köztük volt Bitó László is. Az egykori ötvenhatos emigráns "Soha többé 44!" feliratú táblája azonban nem nyerte el a rendezők tetszését, és eltanácsolták a rendezvény látogatásától - némi karszorongatással nyomatékosítva a gárda kulturális jellegét.

A BRFK sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint rendőri intézkedésre egyik helyszínen sem került sor, azt viszont megerősítették, hogy az antifasiszta tüntetés helyszínét biztosító rendőrök szóltak a rendezőknek, hogy az önkényuralmi jelképet távolíttassák el. Így is tettek.

Antifasiszta piknik az Olimpiai parkban

Békés performance, amellyel be akarjuk mutatni, hogy mire is való a tojás és a sör - így fogalmazott az MTI becslése szerint mintegy százfős, kordonnal körbekerített hallgatósága előtt Szabó Judit, a Labrisz Egyesület képviselője. A Magyar Gárda elleni tüntetésen ugyanis rántottával és sörkóstolással demonstrálták, hogy a dobáláson kívül mi mindenre alkalmasak ezek az élelmiszerek. Az Antifasiszta pikniket az Olimpiai parkban rendezték meg szombat délután. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, több civil ruhás és egyenruhás rendvédő vigyázta a résztvevőket. Balázs Attila, a Háttér a Melegekért Társaság ügyvivője tarthatatlannak nevezte, hogy vannak olyan pártok, amelyek hallgatásukkal cinkosai a Magyar Gárdának. Hozzátette: a demokrácia védelmében illendő volna szót emelnie az ügyben Sólyom László köztársasági elnöknek is. (Hírösszefoglalónk)

A szónok Tamás Gáspár Miklós
A szónok Tamás Gáspár Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.