Az észrevétlen bukás

Harmadikban megbukott, pótvizsgáit nem tette le, mégis eljutott az ötödik osztályig egy diák. Egyedi eset lenne?

Az általános iskola harmadik osztályának végén három tárgyból is megbukott egy diák, mégis, mire ezt észrevették, már az ötödik osztályt is kijárta. A pótvizsgák helyett a diákot szülője átíratta ugyanis egy másik iskolába, ahová anélkül vették föl, hogy bemutatta volna a bizonyítványát. El is végezte a negyedik osztályt, majd ötödik félévkor ismét bukásra állt. Ekkor a szülő egy harmadik iskolába vitte át. Ekkor vették észre, hogy a diák még a harmadikat sem járta ki.

Az ügyben szabálysértési eljárást lefolytató Oktatási Hivatal (OH) közoktatási elnökhelyettese, Pósfai Péter azt mondja: a középső iskola hibázott, bizonyítvány nélkül nem írhatta volna be a diákot. A szülő is manipulált persze, hiszen az iskola többször kérte, hogy mutassák be a bizonyítványt. A szülő ezt hosszadalmas késéssel megtette végül, de az iskola ekkor már nem nézte meg a diák harmadik osztályos eredményeit, így azt sem észlelte, hogy több tárgyból megbukott. A diák végül jól járt: tovább léphetett a hatodik osztályba, hiszen elvégezte a negyedik, illetve az ötödik osztályt, visszamenőlegesen pedig nem kerülhet hátrányba.

Nem ez volt azonban az egyetlen "furcsa" eset tavaly. Az OH többtucatnyi esetben indított szabálysértési eljárást. A Közoktatási Információs Rendszerbe például az óvodák és az iskolák kötelesek meghatározott adatokat szolgáltatni, és minden változást azonnal bejelenteni - 38 intézmény azonban ezt mégsem tette meg. Így eshetett meg, hogy az OH felelősségre akart vonni egy igazgatót, és kiderült: két éve már nem ő az intézményvezető.

Az iskolák 19 esetben tértek el a miniszteri rendeletben kiadott tanév rendjétől. Emlékezetes volt például, hogy több iskola a "rendes" központi középiskolai felvételi teszt helyett már januárban megíratta a februári pótfelvételi feladatsort. Emiatt a pótfelvételire új tesztsort kellett legyártani.

A vizsgabizonyítványok kiadására vonatkozó szabályokat 18 esetben szegték meg. Az egyik középiskola például nem állított ki érettségit az egyik diákjának, holott öt tárgyból sikeresen levizsgázott. Összesen viszont hat vizsgára jelentkezett be - ebből egy nem sikerült -, ezért az intézmény a korábbi szabályok szerint járt el. A kétszintű érettségi bevezetése előtt ugyanis ilyen esetben valóban nem lehetett a bizonyítványt kiadni, ezek a szabályok azonban megváltoztak - mondja Pósfai Péter. Ma már, ha öt tárgyból, köztük a négy kötelezőből sikeresen vizsgázott egy diák, akkor mindegy, hogy öszszességében hány vizsgára jelentkezett be.

A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi szabályaival azonban még mindig nincsenek tisztában az intézmények. Történt olyan eset is, hogy egy diákot a régi rendszer (és feladatok) alapján érettségiztettek történelemből, 2006-ban. A diák ugyanis még a régi rendszerben bukott meg a vizsgán, ezért az iskola azt hitte, a szerint is kell pótérettségiztetnie.

- Ezek az ügyek leginkább a figyelmetlenségre vezethetők vissza, azonban elenyészők a közoktatási rendszer egészéhez képest - hangsúlyozta Pósfai Péter, aki szerint a közoktatás jól működik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.