Szövetségbe tömörültek a radart elutasító cseh települések

Szövetséget alakítottak az amerikai radart elutasító cseh települések, hogy álláspontjukat egységesen tudják képviselni a kormánnyal szemben.

Az új szervezet alapító nyilatkozatát pénteken Rozmitál pod Tremsínben több mint harminc olyan település polgármestere írta alá, amelyek a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra lévő Brdy katonai kiképző terület környékén találhatók. A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint éppen ebben a körzetben építenék fel a radart az amerikai rakétavédelmi pajzs részeként.

A régió településeinek többsége helyi népszavazást rendezett a kérdésről, amely minden esetben a radar elutasításával végződött. A lakosság attól tart, hogy egy amerikai katonai berendezés biztonsági kockázatot jelentene számukra, s ártalmas lesz az egészségre is.

A régió polgármesterei megegyeztek abban, hogy kidolgoznak egy közös álláspontot a radarállomással kapcsolatban, amelyet aztán szeptember elején a kormány elé terjesztenek. A Mirek Topolánek vezette jobbközép kabinet várhatóan szeptember 5-én kihelyezett ülést tart a régióbeli Spálené Porící településen, amelynek legfőbb napirendi pontja a radarállomás lenne.

A szövetség közölte: nem hajlandóak tárgyalni Tomás Klvanával, aki a kormány megbízottja radarügyben. "Biztonsági garanciákat és részletes információkat nem a megfelelő felhatalmazás nélküli kormánymegbízottól, hanem magától a kormánytól várunk" - jelentették be a polgármesterek.

A hivatalos cseh-amerikai tárgyalások a radarállomásról május elején kezdődtek, s várhatóan az év végéig eltartanak. A baloldali ellenzék országos népszavazás kiírását követeli a radarállomásról. A jobbközép kormányzat viszont azt szeretné, ha a parlament döntene a kérdésről.

Felmérések szerint a cseh lakosság több mint 60 százaléka utasítja el a radart, míg nagyjából 25 százaléka támogatja azt. A radarállomás elleni petíciót eddig több mint 130 ezer ember írta alá. A csehországi amerikai radarállomás tervét korábban Németország, Oroszország és Ausztria is nyíltan bírálta.

A lengyelek többsége továbbra is ellenzi az amerikai rakétapajzsot

A lengyelek 56 százaléka ellenzi, hogy Lengyelországba telepítsék az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes részeit, míg 28 százalékuk támogatja a tervet egy pénteken ismertetett közvélemény-kutatás szerint.

A megkérdezettek 16 százalékának nem volt véleménye a kérdésről - derült ki a CBOS közvélemény-kutató intézet által augusztus 3. és 6. között csaknem 900 fős mintán elvégzett felmérésből.

A szonda eredménye szinte pontosan megegyezett az áprilisban ugyanezen kérdésben tartott közvélemény-kutatáséval.

Az amerikai rakétapajzsról szóló tárgyalások következő fordulóját a tervek szerint a hónap végén tartják az Egyesült Államokban.

Július közepén George Bush amerikai és Lech Kaczynski lengyel elnök elkötelezték magukat a terv folytatása mellett, Oroszország határozott tiltakozása ellenére, amely a biztonsága elleni közvetlen támadásnak minősíti az amerikai rakétavédelmi pajzs Közép-Európába telepítésének a tervét.

Az Egyesült Államok Lengyelországba tíz rakétaelfogó rakétát, Csehországba pedig radarállomást tervez telepíteni.

 (forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.