A kórházak negyede eladósodott, a fele rendben van

A 137 magyarországi kórház fele rendben gazdálkodik, negyedénél azonban anyagi problémák vannak - mondta el az egészségügyi miniszter a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban.

Az intézményben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Horváth Ágnes közölte: a kórházi adósságállomány 80 százalékát 25-30 kórház halmozta fel.

Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kedden Békéscsabán az egészségügyi intézmények összesen 50 milliárd forintos adósságáról beszélt.
A kórházak gazdálkodásáról szólva a szakminiszter a Péterfy Sándor utcai kórházban elmondta: az intézmények pénzügyi szempontból három kategóriába sorolhatók. Van olyan kórház, ahol pozitív a pénzügyi mérleg, van olyan fekvőbeteg-intézmény, ahol közepes mértékű a pénzügyi kockázat és vannak olyan kórházak, ahol súlyos anyagi gondok vannak.

Horváth közölte: az Egészségbiztosítási Alap maradványából fognak segíteni a rossz anyagi helyzetben lévő kórházaknak, de ez nem jelent adósságkonszolidációt. A fenntartók, döntő többségükben az önkormányzatok felelőssége, hogy az intézményeket rábírják a helyes gazdálkodásra.

A június közepén elindított úgynevezett Nagyvizit tapasztalatairól a tárcavezető elmondta: eddig 40 intézményt kerestek fel országszerte, ezek többségénél jó tapasztalatokat szereztek. A Nagyvizit célja, hogy a miniszter, az államtitkár és a tárca szakemberei személyesen tájékozódjanak a kórházakról; elsősorban az intézmények gazdálkodását, működését, higiénés viszonyait, a várólisták meglétét, átláthatóságát tanulmányozták.

Horváth egyik szomorú tapasztalatáról elmondta: volt olyan intézmény, ahol a vezetőség nem tudta megmondani, hogy mennyi a kórház bevétele és kiadása.

"Azt gondolom, hogy 2007-ben elfogadhatatlan, hogy egy intézmény úgy működjön, hogy nincs tisztában a vezetés az alapvető számokkal, sem a bevétellel, sem a kiadással" - jelentette ki a miniszter.

A tapasztalatokról elmondta továbbá, hogy az intézményekben nehezen indulnak el az átalakítások, hosszúra nyúlik a döntéshozatali idő.

Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Osztály osztályvezető főorvosa a kormányszóvivői tájékoztatót követően bemutatta a digitális rotációs angiográfiai berendezést, amellyel daganatos betegeket kezelnek.

A daganatot tápláló eret elzárják, ennek következtében a daganat elpusztul.

Évente 1500 betegnél végeznek angiográfiás beavatkozást, amely betegenként átlagosan 70-80 ezer forintba kerül. A műtétnél várólista nincs, de előjegyzés van. Heti négy alkalommal vannak készenléti ügyeletben. Egy angiográfiás gép megközelítőleg 260 millió forintba kerül.

Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az 1632 embert foglalkoztató intézménynek nincsenek tartozásai. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én dönt arról, hogy összevonják az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet (OBSI) a Péterfyvel, amely elsősorban a gazdasági, műszaki adminisztrációt érinti, továbbá a jelenleg mindkét helyen működő traumatológiai ellátás az OBSI-hoz kerül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.