Az ausztrál kormány cenzúrázza a róla szóló Wiki-bejegyzéseket

John Howard ausztrál miniszterelnök kormánycsapatának egyes tagjai retusálják a kabinetre nézve kevéssé hízelgő jellemzéseket az internet-használók által szabadon szerkeszthető on-line enciklopédiában, a Wikipediában - jelentette pénteken az ország sajtója.

A Sydney Morning Herald szerint a ismeretgyűjteményben szereplő több tucatnyi változtatást a kormányfő környezetéből eszközölték. Kitöröltek például egy olyan bekezdést, amely a "gunyoros kapitánynak" csúfolt Peter Costello pénzügyminiszterrel kapcsolatos, illetve egy olyat, amely az illegális bevándorlók ausztráliai fogva tartásának embertelen körülményeiről számol be. Az egyik kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök soha nem kért fel senkit arra, hogy szerkessze át a Wikipedia szócikkeit.

Az ausztrál média szerint az enciklopédiában 126 bejegyzés származik John Howardtól. A bejegyzések eredete egy új internetes oldal, a WikiScanner segítségével nyomozható ki. Ebből az is megállapítható, hogy a tudásgyűjteményben több mint 5000 változtatást a védelmi minisztérium hajtott végre. Olyan információkat szerkesztettek át, amelyek az ausztrál hadseregre vonatkoznak, illetve törölték a Howard vezette jobboldali liberális pártot bíráló kommentárokat.

A védelmi minisztérium közölte, hogy ezentúl megtiltja alkalmazottainak a Wikipedia böngészését.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.