Ingyenes "nemi kiigazítási műtét" Brazíliában

A brazil egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy egy szövetségi bíróság határozatának megfelelően a jövőben térítésmentesen operálják át nővé azokat a férfiakat, illetve férfivá azokat a nőket, akiknek pszichológiai neme nem egyezik meg a biológiaival.

Rio Grande do Sul államban egy szövetségi bíróság 30 napot adott  az államnak arra, hogy ingyenessé tegye ezt a ritka egészségügyi szolgáltatást, ellenkező esetben 5 ezer dollár - 900 ezer forint - büntetést kell fizetnie a késlekedés minden napjáért.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint nem fellebbezik meg a bírósági döntést, már csak azért sem, mert amúgy is mérlegelték a nemátalakító műtétek felvételét a társadalombiztosítás által fedezett szolgáltatások közé.
A bíróság érvelése szerint a "nemi kiigazítási műtét" az alkotmányban foglalt egészségügyi alapellátás körébe tartozik. Az állásfoglalás szerint a transzszexualitás olyan nemi identitászavar, amelynek korrigálása nélkül az érintettek súlyos következményekkel  néznek szembe életük során: sok szenvedés, öncsonkítás és öngyilkosság várhat rájuk.

Csak olyanokat operálnak férfiból nővé vagy nőből férfivá, akik legalább 21 évesek és nem küzdenek egyéb személyiségzavarral. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 2000 óta három egyetemi klinikán mintegy 250 átoperálást végeztek "kísérleti jelleggel".

A transzszexuálisok csak 0,001 százalékát alkotják a brazil  lakosságnak, de az átoperálás számukra élet-halál kérdése -  kommentálta a bíróság döntését Luiz Mott, a Bahia Gay Group nevű meleg szervezet vezetője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.