A Külügyminisztérium visszautasítja a kubai bírálatot

A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja a 29 kubai menekült tervezett befogadása miatt Magyarországnak címzett kubai bírálatokat és az ezzel kapcsolatban kiadott nyilatkozat méltatlan hangnemét.

A kubai külügyminisztérium a Granma című pártlapban közzétett nyilatkozatában "az Amerikai Egyesült Államok bírálata mellett élesen, a diplomáciában elfogadhatatlan hangnemet használva ítéli el a magyar kormányt a 29 kubai menekült tervezett befogadása miatt" - olvasható a magyar külügyminisztérium szóvivői irodájának közleményében.

Horváthé Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára néhány nappal ezelőtt közölte, hogy Magyarország politikai menedékjogot ad a guantánamói amerikai támaszponton őrzött 29 kubai menekültnek.

Mint a Külügyminisztérium csütörtöki kommünikéje rámutat, Magyarország Kuba viszonylatában követett politikája, annak elvi alapjai egyértelműek. E politikát az Európai Unió által elfogadott közös állásponttal összhangban alakítja, amelynek fontos eleme a kubai demokratikus folyamatok bátorítása, az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartásának szorgalmazása.

Magyarország a belügyekbe való beavatkozás szándéka nélkül fenntartja a kritikai párbeszédet a kubai kormányzattal, ugyanakkor széles körű kapcsolatok kiépítésére törekszik a civil szféra és a békés ellenzék képviselőivel - teszik hozzá.

A közlés szerint a magyar parlamenti pártok egyetértenek a kubai demokratizálási folyamat támogatásának szükségességével. A kormányzat erre az egyetértésre is építve alakítja Kuba-politikáját, és teszi meg az ezzel kapcsolatos lépéseket. A kubai menekültek befogadásáról elsősorban humanitárius megfontolások miatt döntött.

Külügyminisztérium "a történtek ellenére ugyanakkor ezúttal is leszögezi, hogy a fentiekben vázolt elvi keretek között és a nemzetközileg elfogadott diplomáciai normák alapján a továbbiakban is kész a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.