Kényszerű leépítések a pécsi egyetemen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kénytelen megválni 105 dolgozójától, tudtuk meg Gábriel Róberttől, az intézmény rektorától. Gábriel - aki július óta irányítja az egyetemet - tegnap sajtótájékoztatón közölte: az idén 46 milliárd forintból gazdálkodó intézmény adósságállománya évek óta folyamatosan növekszik, s immár eléri a 4 milliárd forintot.

Az eladósodás megállítása érdekében az egyetem számos takarékossági intézkedést hozott, ezek egyike a leépítés. Az intézménynek eddig 6500 dolgozója volt, közülük kétezren végeztek oktatói és kutatói munkát. A pécsi egyetemtől most nyolcvan aktív korban lévő dolgozót bocsátanak el, továbbá 25 professzort és docenst nyugdíjaznak. Leginkább az orvosi kart érintik a nyugdíjazások, onnan hét professzor és öt docens kényszerül visszavonulni.

Utóbbi döntés miatt a PTE irányítóit kritizálja az orvosi kar néhány tekintélyes tanára: attól tartanak, hogy a nyugdíjazások miatt romlik majd a gyógyító- és a kutatómunka színvonala az egyetem klinikáin. A rektor ezt a félelmet megalapozatlannak véli, mivel a nyugdíjazott tanárokra továbbra is számít az egyetem: ők óraadóként vagy vállalkozóként folytathatják a tanítást és a kutatást az egyetemen. Gábriel Róbert hangsúlyozta: a PTE szenátusa korábban egyhangúlag határozott a 65. évüket beöltött professzorok, valamint a 62. évüket betöltött docensek nyugdíjazásáról. Az egyetem előző vezetése ezt a határozatot nem hajtotta végre, így a korhatárt elérő oktatók nyugdíjazásáról a nyáron felállt új vezetésnek kellett döntenie. A rektor hozzátette: ha az egyetem nem lenne ennyire nehéz gazdasági helyzetben, akkor ő sem nyugdíjazná 62-65 éves kollégáit.

Gábriel Róbert szerint az eladósodás megállítása létkérdés a 30 ezer hallgatót oktató egyetem számára. - Tarthatatlan - mondta -, hogy az egyetem beszállítóit az intézmény által késéssel kifizetett számlák csődveszélybe sodorják. Emellett Gábriel azért is fontosnak tartja a stabil gazdálkodás feltételeinek megteremtését, mert e nélkül az egyetem nem tud megpályázni kutató projektjeihez uniós támogatásokat.

Ungár Tamás
Pécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.