Nincs ember, nincs probléma

Az ismert angol környezetvédő szerint a klímaváltozásnak legkönnyebben a túlnépesedés megállításával lehet elejét venni. Minél kevesebb az ember, annál kisebb a környezetszennyezés.

 „Chris Rapley meggyőződése szerint egyértelmű összefüggés van az emberi légszennyezés és az elmúlt évtizedekben tapasztalt klímaváltozás között. De nem ez az egyetlen meggyőződése, amely minden bizonnyal megijeszti a globális felmelegedésben kételkedőket” – olvassuk a Telegraphban.

Chris Rapley, a londoni Science Museum új igazgatója korábban a Brit Antarktisz Kutatás, az ózonlyukat 1980-ban felfedező csoport vezetője volt. Rapley tudományos körökben a globális felmelegedéssel kapcsolatos szokatlan nézeteiről ismert. Abban még nincs semmi meglepő, hogy a globális felmelegedést bizonyított tényként kezeli. De az még a környezetvédőket is meglepi, hogy úgy gondolja, az emberiséget és a környezetet ugyanaz a veszély fenyegeti: a túlnépesedés.

A túlnépesedés veszélyeire először Thomas Malthus hívta fel a figyelmet, kétszáz éve. Az angol demográfus elmélete szerint a népesség mértani, az előállított élelmiszer mennyisége viszont számtani sor szerint növekszik. Ez azt jelenti, hogy míg az emberek száma megnégyszereződik, élelmiszerből csak kétszer annyi lesz. Minél nagyobb mértékben nő a népesség, annál kevesebb lesz az egy főre jutó ennivaló, így az éhínség és az azt szükségszerűen követő társadalmi katasztrófa elkerülhetetlen.

A baljós előrejelzés eddig nem igazolódott be. A 19. század elején kevesebb, mint egymilliárd ember élt a Földön, ma viszont már hat és fél milliárd, malthusi katasztrófa mégsem következett be. Ez annak köszönhető, hogy a termelés sokkal hatékonyabbá vált, mint azt Malthus remélte.

Rapley szerint arra viszont nincs garancia, hogy továbbra is sikerül elkerülni a globális nyomort. A szegény országokban most is több százmillió ember éhezik. És a túlnépesedés nem csak élelmiszer- és ivóvízhiánnyal, hanem környezeti katasztrófával is fenyeget.

„Ha elfogadjuk a tények által is igazolt állítást, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma komoly környezeti kockázatot jelent, akkor ésszerű olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az egy főre jutó környezetszennyezés mértékét. De az a lehetőség is felvetődik, hogy a népesedést kellene kordában tartani” – írta Rapley egy tavaly megjelent cikkében.

Arra utalt, hogy ha egymilliárddal kevesebb ember élne a Földön, akkor kevesebb, az üvegházhatásért és felmelegedésért felelős gáz kerülne a légtérbe. Vagyis a klímaváltozás ellen felvilágosítással és fogamzásgátlással lehetne a leghatékonyabban fellépni: a népszaporulat csökkentése sokkal olcsóbb megoldás, mint atomerőműveket építeni, felhasználni a szél- és napenergiát, vagy energiatakarékosabb autókat gyártani.

Rapley tisztában is van vele, hogy nem mindenki ért egyet az általa javasolt megoldással. Elsődleges célja nem is a meggyőzés, hanem a globális felmelegedés megoldásáról szóló érdemi vita kezdeményezése.

Nem kétséges, hogy Rapley célja valóra válik, és javaslatai még a zöldek táborán belül is heves vitát váltanak ki. Talán olyan bírálója is akad majd, aki egyenesen Sztálin elvtárshoz hasonlítja az angol környezetvédőt. A szovjet diktátor egyszer azt mondta, hogy „a halál megoldja a problémákat: nincs ember, nincs probléma”.

Kenyai kisfiú az ENSZ élelmiszersegély-zsákját vizsgálja. Kenyában hárommillió embert veszélyeztet az éhínség
Kenyai kisfiú az ENSZ élelmiszersegély-zsákját vizsgálja. Kenyában hárommillió embert veszélyeztet az éhínség
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.