Hallgatnak a fölszentelt ügynökök

Két katolikus püspök ügynökmúltjáról jelent meg tanulmány nemrégiben. A dokumentumok alapján közölt adatok beszédesek, ám a főpapok kevésbé: nem kívántak kérdéseinkre válaszolni.

Részletes, adatokkal alátámasztott tanulmányokat közöl az Egyháztörténeti Szemle két egyházi vezető ügynökmúltjáról. Szabó Csabának "Nyíri" és "Keleti" - Keresztes című tanulmánya Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyés püspök múltját igyekszik föltárni, Soós Viktor Attila írása pedig - "Mátrai" fedőnevű ügynök az állambiztonsági szervek szorításában címmel - Konkoly István tavaly nyugállományba vonult szombathelyi püspök ügynöki tevékenységéről szól.

Keresztes Szilárd görög katolikus püspök 1988-tól vezeti a Hajdúdorogi Egyházmegyét. 1966-1969 között a római Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasa volt, később pedig az intézmény rektora lett. II. János Pál pápa első magyarországi látogatásának szervezője volt. Keresztes Szilárdot 1967-ben szervezte be "fokozatosan, hazafias alapon" a III/III-as ügyosztály. A cikk szerzője úgy véli, feltételezhető, hogy beszervezése római tanulmányaival lehetett kapcsolatban, vagyis ösztöndíjat ajánlottak neki cserébe. Elsősorban a római magyar papi emigrációt és a római zarándokházat kellett megfigyelnie. Keresztes - a "Nyíri" fedőnevű hálózati személy - besorolása később ügynökről "titkos megbízottra" változott. "Nyíri" 1970-ig jelentett, majd hosszú szünet következett. 1987-ben - már "Keleti" fedőnéven - adott jelentéseket ismét. Az Index hírportál szerint a magyar hírszerzés Keresztestől szerezhetett tudomást például arról, hogy Paskai érsek jó viszonyt alakított ki a nyugatnémet püspökökkel, köztük Ratzinger bíborossal. Ezt az információt a magyar szolgálat a kevésbé fontosak közé sorolta. Konkoly István római katolikus pap 1987-től 2006-ig volt szombathelyi megyés püspök. A róla szóló tanulmány szerint 1959-ben szervezték be, "Mátrai" fedőnéven ügynöki minősítést kapott, s többek között paptársairól kértek tőle információkat. Beszervezésének oka nem ismert, az ezzel kapcsolatos rovatot az anyagában olvashatatlanná tették. A pap 267 oldalnyi jelentést adott, de a tanulmány szerzője szerint Konkoly nem ártott senkinek.

Lapunknak egyik pap sem nyilatkozott. A nyíregyházi püspöki hivatalban azt mondták: használjuk föl azt a közleményt, amelyet néhány hete adtak a Magyar Kurír katolikus lapnak. Eszerint Keresztes Szilárd "július 19-én betöltötte hetvenötödik életévét, és az egyházi törvénykönyv előírása szerint felajánlotta a Szentatyának lemondását. A püspök levelében tájékoztatta a pápát azokról az információkról, amelyek személyével kapcsolatban az utóbbi napokban kerültek nyilvánosságra". Konkoly István megkeresésünkre azt mondta: nem óhajt nyilatkozni, az ilyen rosszindulatú, elfogult kampányokkal nem foglalkozik.

Konkoly István
Konkoly István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.