Az árampiacon mindent a fogyasztó fizet

A fogyasztónak kell megfizetnie az árampiac teljes megnyitásának és az új villamos energia törvény szabályozási anomáliáinak a költségét is - hangsúlyozták a felszólalók a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 54. vándorgyűlésén, Tihanyban.

A szükséges 3 ezer megawatt erőművi kapacitás kiépítése évi 100 milliárd forint többletköltséget jelent a fogyasztóknak - mondta el Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója. Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgató-helyettese hozzátette: a megújuló energia támogatása ugyanennyit vesz ki az áramfogyasztók zsebéből.

Az áramszolgáltatók felszólaló képviselői szerint a versenyre kellene bízni az ügyfélszolgálati hálózat kiépítését. Feleslegesnek és költségesnek tartják azt, hogy azzal a 2008. januárjától hatályos új villamos energia törvény (VET) foglalkozik. Hangsúlyozták, hogy a társaságokra "kényszerített" költségeket szintén a fogyasztónak kell megfizetnie.

Vinkovits András a felszólalásában közölte, hogy az új villamos energia törvénynek megfelelően az erőművek által felajánlott tartalék kapacitásokat szeptemberben hirdetik meg és októberben várják az ajánlatokat. A Mavir vezérigazgatója utalt a VET 106. paragrafusára, amely kötelezővé teszi az aukciót. Ettől jövőre még nem várható nagyságrendi változás a piacon, de 2009-ben már igen - tette hozzá.

A határkeresztező kapacitás-aukciókkal kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy várhatóan a 2009-ben megtartandó aukciókon már élni lehet majd a regionális koordinációs opcióval. A szlovák, az osztrák, a szlovén, a cseh, a lengyel és két német rendszerirányító, valamint a Mavir már dolgozik az áramlás alapú regionális koordináló rendszeren.

Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a megújuló és kapcsolt energia támogatása kapcsán a fogyasztó jelenleg is évi  65 milliárd forint többletet fizet. Hangsúlyozta, hogy a szén-dioxid kvóta kiosztása tovább növeli az áramtermelők költségeit, mert a hiányzó kvótát meg kell vásárolniuk.

Több felszólaló is felvetette, hogy ki a felelős az ellátás biztonságáért. Gerse Károly szerint a garancia az erős nemzeti villamos energia társaság, állami tulajdonlással.

Az MVM vezérigazgató-helyettese elmondta azt is, hogy a rendszerirányítás szempontjából a szivattyús tározós vízerőmű a legolcsóbb, minden más csak megdrágítja az áramot és többletterhet jelent a fogyasztónak.

Hiezl József, az Electricité de France (EdF) tulajdonában lévő Démász vezérigazgató-helyettese egy felmérésre hivatkozva közölte, hogy a lakosság  69 százaléka még nem hallott az árampiac teljes megnyitásáról, és mindössze 13,5 százalék tudta, hogy miről van szó. Elmondta azt is, hogy a vezetékjog kötelező földhivatali bejegyzése, amelyet az új VET előír, csak a Démász esetében - tekintve, hogy 180 ezer darab helyrajzi számról van szó - mintegy 6-8 milliárd forint költséget jelent, ami természetesen beépül a villamos energia árába.

Bakács István, az E.ON Hungária igazgatóságának tagja élesen bírálta az új villamos energia törvényt a szakmaiság hiánya, a felvetődő alkotmányossági aggályok, valamint amiatt, hogy nem tükrözi az európai uniós szabályozás szellemiségét. Kétségesnek tartja, hogy üzleti alapon megéri-e az egyetemes szolgáltatói tevékenység, azaz a szabadpiacra ki nem lépő lakosság és a kisfogyasztók ellátása.

Kövesdi Zoltán, a német RWE-EnBW többségi tulajdonában lévő Elmű igazgatósági tagja elmondta: a rendelettervezet szerint az egyetemes szolgáltatóknak szánt, egy lakosra és egy kilowattórára vetített 1,50 forint fedezet (a bevételek és a közvetlen ráfordítások különbözete) a számítások alapján legfeljebb nullszaldót eredményezhet az egyetemes szolgáltató társaságok gazdálkodásában.

Szörényi Gábor a Magyar Energia Hivatal (MEH) főosztályvezetője arról beszélt, hogy az új villamos energia törvényben szerepel a jelentős piaci erővel (jpe) rendelkező szereplő intézménye. Az ilyen szereplő értékesítési árát a piacitól eltérően költségalapon határozhatja meg a hivatal.

A főosztályvezető elmondta azt is, hogy a számítások szerint a védendő fogyasztók körében a szociális alapon idesoroltak száma eléri a 700 ezret, a fogyatékkal élőké pedig a 100 ezret. Az átfedéseket figyelembe véve összesen mintegy 720 ezer fogyasztó lesz védendő. A szociális alapon idesoroltak részletfizetést vehetnek igénybe, fizetési haladékot kaphatnak és választhatják az előrefizető mérőt is, egyfajta zseton-rendszert. A fogyatékkal élők esetében csak azokat a háztartásokat sorolják ide, amelynek minden tagja fogyatékos. Ők egyebek között készpénzben a helyszínen fizethetnek, ingyenes mérő-felülvizsgálatot, vagy az általánostól eltérő mérőkialakítást kérhetnek.

Herczog Edit európai parlamenti képviselő ismertetve az Európai Unió energiapolitikáját és a tervezett irányelvek előkészítését, felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét arra, hogy a régióból nagyon kevés az olyan formailag hibátlanul előkészített javaslat, amit a parlamenti képviselők hasznosíthatnak.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.