Szalonikiben zavargások voltak egy nigériai bevándorló halála miatt

Szalonikiben szerdára virradóra újabb összecsapások zajlottak anarchista fiatalok és a görög rendőrség között; a zavargások egy bevándorló nigériai fiatalember halála nyomán pattantak ki.

 

A mintegy kétszáz, csuklyát és motoros bukósisakot viselő anarchista kövekkel támadott a rendőrökre, kukákat borogatott és gyújtott fel, a rendőrség pedig nagy mennyiségben vetett be könnyfakasztó gázt, és 21 személyt őrizetbe vett.

A görög NET televízió beszámolója szerint szerda reggelre helyreállt a nyugalom az észak-görögországi kikötővárosban.

A tiltakozásokat egy 25 éves nigériai bevándorló halála váltotta ki. A fiatalember vasárnap hajnalban végzetes fejsérülést szenvedett, amikor kiugrott egy szaloniki kávézó földszinti ablakából. A rendőrség jelentése szerint a kávézóban kalóz CD-lemezeket árusított, s tanúk szerint egy ellenőrzés elől akart elmenekülni, amikor a baleset bekövetkezett.

A rendőrség cáfolta a család állítását, miszerint a fiatalember az elfogására érkező civilruhás nyomozók elől akart kereket oldani. A szaloniki bűnügyi rendőrség vezetője szerint a baleset éjjelén senkit sem rendeltek ki a CD-árus férfi elfogására.

A kedd éjjeli zavargások előtt mintegy 350 tüntető vonult fel a városban, köztük a helyi afrikai közösség tagjai. A bevándorlók állítása szerint a szaloniki rendőrség szisztematikusan zaklatja őket. Hivatalos adatok szerint Görögországban mintegy egymillió bevándorló él, kereken tíz százalékát téve ki a lakosságnak.

(MTI/dpa/AP)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.