Merkel: Tartsunk rendet a házunkban!

Ha mi, európaiak, azt akarjuk, hogy súlyunk legyen a világban, be kell bizonyítanunk, hogy rendet tudunk tartani saját házunkban - mondta Angela Merkel német kancellár Budapesten. Ezzel látogatásának legfontosabb témájára, a koszovói rendezésre utalt.

Berlin ismeri és értékeli azt a különleges helyzetet, amit az Európai Unión belül Magyarország a Nyugat-Balkán számára betölt. Merkel hangsúlyozta, hogy ha kijelölt közvetítőre nincs is szükség, Budapest tapasztalatára és kapcsolataira támaszkodnia kell az uniónak, hogy Koszovó jövőbeli státusáról egyezség szülessen.

Gyurcsány Ferenc a tárgyalás után kijelentette: Magyarország számára a koszovói rendezés és Szerbia jövője nem elválasztható kérdés. "Ne engedjük meg, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezzen arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lenni" - jelentette ki a magyar kormányfő. A téma Merkel elmondása szerint Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén is szóba került.

Sétahajózás a Dunán,

kávézás családi körben - lapunk információi szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő ilyen közös programokra akarta rávenni Merkelt, a német kancellár azonban udvariasan kitért a javaslatok elől. Merkel gesztusnak szánta alig hatórás budapesti útját: ezzel akarta megköszönni a támogatást, amit az EU soros elnöki posztját az év első felében betöltő Németország hazánktól kapott. Feltűnő volt, hogy Merkel Andrássy Eeyetemen tartott előadására a Gyurcsány-kormány egyetlen minisztere sem jött el, pedig Kiss Péter, Gráf József vagy Bajnai Gordon egyaránt kapott meghívót. Nem volt jelen az MDF-es Herényi Károly sem. Az SZDSZ-től viszont ott volt a külügyekkel is foglalkozó Eörsi Mátyás.
Merkel az államalapítás ünnepének másnapján érkezett első hivatalos látogatására hazánkba, és ez alkalommal többször is gratulált a "születésnaposnak". A kancellár először a Sándor-palotában találkozott Sólyom Lászlóval, majd az Országházban folytatott megbeszélést Gyurcsánnyal. A magyar kormányfő szerint beszéltek a két országban folyó reformfolyamatok tapasztalatairól, Ezzel kapcsolatban Angela Merkel hangsúlyozta: a két államban vannak különbségek a reformlépések között, az átalakításokra azonban szükség van, mert felkészültté kell válni a globális kihívásokkal, a kemény versennyel szemben.

A magyar fél számára kiemelt jelentősséggel bír, hogy hazánkban nyisson fiókintézményt az alkalmazott tudományos kutatással és fejlesztéssel foglalkozó Fraunhofer Társaság. Merkel közölte: Berlin támogatja Magyarország technológiai előretörését, így megállapodtak a régióban egyedülálló telephely megosztott finanszírozásáról.

A korábbi bejelentésekkel szemben a magyar kormányfő kitért a németországi munkavállalás kérdéskörére is, és ezen a területen harmonikusabb együttműködést kért a német féltől. Az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben viszont már most teljes a harmónia. Merkel köszönetet mondott a német soros elnökség alatt nyújtott segítségért, és mindkét kormányfő hitet tett a további európai reformok mellett. A kancellár szerint itt lenne az ideje, hogy az unió tisztázza ügyeit, mert a rohamtempóban fejlődő ázsiai vetélytársakkal csak akkor veheti fel a versenyt, ha kevesebbet foglalkozik önmagával, és visszanyeri cselekvőképességét a világban.

A kormányfői sajtótájékoztatót követően Gyurcsány elkísérte a vendéget a két szobával arrébb várakozó Orbán Viktorhoz. A néppárti politikusok megállapodtak, hogy a jövőben kölcsönösen részt vesznek szakértőik a pártprogramok megalkotásában. A negyedórás eszmecsere után a kancellár az Andrássy Egyetemre sietett, ahol rövid előadásban méltatta a két ország szoros kapcsolatát. A helyszín is szimbolikus volt: ez az egyetlen német tannyelvű felsőoktatási intézmény, mely német nyelvterületen kívül működik. Információnk szerint Merkel itt találkozott volna Dávid Ibolyával. Az MDF elnöke azonban külföldi tartózkodása miatt kihagyta a kézfogást.

Merkel és Sólyom a Sándor-palota teraszán
Merkel és Sólyom a Sándor-palota teraszán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.