"Ezt lobogtassa külföldön!"

"Jogellenes fogva tartás" gyanújával rendelt el nyomozást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Lengyel Zoltán parlamenti képviselő feljelentése alapján ismeretlen tettesek ellen. A most elrendelt nyomozást várhatóan napokon belül egyesítik az ugyancsak Lengyel feljelentése nyomán már korábban bántalmazásért indított nyomozással.

Miként arról korábban beszámoltunk, az I. kerületi kapitányság följelentette az akkor még a Fidesz soraiban ülő Lengyel Lászlót, a képviselő pedig a kapitányságot. Ennek előzménye: a kapitányság járőrei július 9-én a késő esti órákban az Alagútból kihajtó autósok ellenőrzésekor megállították. A képviselő előbb egy parlamenti parkolási engedéllyel próbálta igazolni magát. A járőrök azonban nem érték be a plasztikkártyával, mire Lengyel telefonon arra kérte a feleségét, hogy hozza utána az iratait. A rendőrök jelentése szerint ekkor hagyta el az a mondat a száját, hogy "siess, mert ezek a f...szok nem engednek tovább". Szó szót követett, majd (a rendőrök verziója szerint) Lengyel ellenszegült a rendőri intézkedésnek, s megütötte az egyik járőrt. Lengyel szerint a rendőrök, akik nem viseltek azonosítót, fojtogatták, kitépték a kocsijából, aminek a zárja eközben megrongálódott.

A rendőrök másnap hivatalos személy elleni erőszak gyanújával feljelentették Lengyelt a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalban. Két nappal az eset után Lengyel is feljelentette a rendőröket a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, előbb hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért, majd jogtalan fogva tartásért. Utóbbiért azért, mert miután a felesége utánavitte a diplomata-útlevelét, amely - Futó Barnabás ügyvéd, Lengyel jogi képviselője szerint - kétséget kizáróan igazolta ügyfele személyazonosságát és képviselői minőségét egyaránt, még másfél órán át fogva tartották. Állítólag egy rendőr azt mondta a képviselőnek: "Ezt lobogtassa külföldön!"

Az I. kerületi kapitányságon érdeklődésünkre tagadták, hogy e mondat elhangzott volna. Hivatalosan azonban csak annyit mondtak, hogy az eljárás végéig nem reagálnak a képviselő (és védője) állításaira.

Az eset szemtanúit mindkét nyomozóügyészségen kihallgatták. Orvos szakértőket rendeltek ki az összetűzésben megsérült rendőr és Lengyel sérüléseinek vizsgálatára. Utóbbiról a szakértő - Futó Barnabás tájékoztatása szerint - azt állapította meg, hogy több közülük nem származhat eleséstől, egyes sebei nagy valószínűséggel bántalmazástól is keletkezhettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan a hét végén tud válaszolni a "hogyan tovább" kérdésére - ezt Keresztes Imre, a főügyészség vezetője közölte a Népszabadsággal. Még beszerzik a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyó eljárás iratait, hogy az esetleges ellentmondásokat tisztázhassák. Amennyiben a főügyészség a hivatalos személy elleni erőszak gyanúját megalapozottnak ítéli, kezdeményeznie kell Lengyel mentelmi jogának felfüggesztését. Mint ismeretes, Lengyel kilépett a Fidesz-frakcióból, s ezzel automatikusan a párttagsága is megszűnt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.