Atomfegyverek nélkül járőröznek az orosz hadászati bombázók

Nukleáris fegyverek nélkül teljesítik a napokban felújított őrjárataikat az orosz hadászati repülőgépek - közölte kedden újságírókkal Anatolij Zsiharjov altábornagy, az orosz hadászati légierő parancsnokának helyettese.   


A Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger felett cirkáló gépeken a közlés szerint csakis oktató fegyverek lesznek, s  a repüléseket "szükség szerint a főparancsnok (az elnök) utasítása szerint hajtják végre".
Zsiharjov hangsúlyozta: az őrjáratokban nincs semmi különös és főleg semmi agresszív jelleg, hiszen a pilóták tréningjéhez, képzettségi szintjük fenntartásához legalább heti két repülésre van szükség.

Azt is elmondta: a Fekete-tenger felett Tu-22-esek, míg a Jeges-tenger, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán felett a Tu-95MSz és a Tu-160 típusú gépek járnak majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka pénteken  jelentette be, hogy Oroszország felújítja hadászati repülőinek és az azokat kiszolgáló egyéb gépeknek az 1992-ben egyoldalúan  felfüggesztett rendszeres őrjáratait a távoli területeken.

A Novaja Gazeta című független lap hétfői kommentárjában  aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a repülő és a földi  személyzet gyenge képzettsége miatt fennáll a veszély, hogy a nukleáris fegyvereket hordozó hadászati gépek repüléseinél balesetek következnek be.

Újabb berepülést hajtott végre egy orosz bombázó az Atlanti-óceán északi részén

A brit királyi légierő (RAF) két vadászgépe egy orosz hadászati bombázó  nyomába szegődött pénteken, amely berepülést hajtott végre az  Atlanti-óceán északi térségében - közölte a brit védelmi  minisztérium.
Két Typhoon típusú brit vadászgépet küldtek az orosz TU-95 típusú (a NATO-ban Bear-H kódnevű) repülőgép kísérésére az  Atlanti-óceán fölött augusztus 17-én, pénteken - áll a tárca keddi  közleményében, amely további részleteket nem közölt az incidensről.

Ez volt az első alkalom, hogy a múlt hónapban történt hadrendbe  állításuk óta a brit Eurofighter Typhoonok bevetésre kerültek. A  darabonként 67 millió font értékű gépek az elavult Tornado F3-as  vadászgépeket váltja fel.

A brit tárca július 18-án jelentette be, hogy a RAF két bombázót  küldött két orosz bombázó követésére, amelyek szokatlanul hosszú  berepüléseket hajtottak végre az Északi-tenger fölött. Később két  TU-95-ös megközelítette a Guam szigetén tartott amerikai  haditengerészeti gyakorlat színhelyét - közölte a Pentagon.
Vadászgépek és bombázók közötti találkozások és kísérések  gyakoriak voltak a hidegháború idején, de azóta a számuk jelentősen csökkent.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.